Változnak a közjegyzői díjak

2019.07.01. 11:07 Módosítva: 2019.07.01. 15:45

Általánosságban emelkednek a közjegyzői díjak, de a nagycsaládosokat, a lakásvásárlókat, az időseket és a fiatalokat is kedvezően érinti a július elsején hatályba lépett új közjegyzői díjrendelet. Egyes eljárásokért a szokásos közjegyzői munkadíj felét vagy harminc százalékát kell megfizetni – írja az MTI a Magyar Országos Közjegyzői Kamara korábbi közlése alapján. 

A legfontosabb változás, hogy a közjegyzői okirat szokásos munkadíjának mindössze 30 százalékát kell megfizetniük azoknak, akik július 1-je után lakáscélú jelzáloghitelhez a bank által megkövetelt, egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozatot tesznek.

A kedvezmény érvényesítéséhez a közjegyző rendelkezésére kell bocsátani az okirat írásbeli tervezetét szerkeszthető formában - ezt tipikusan a hitelintézet készíti -, és fontos, hogy a közjegyzőnek ne kelljen benne érdemi tartalmi változtatást végeznie. A közjegyzői díj még alacsonyabb lehet, ha a hitelintézet minél rövidebbre fogja a kötelezettségvállaló nyilatkozat tervezetének szövegét, ha elektronikusan is elfogadja a közjegyzői okirat hiteles kiadmányát, valamint ha az okiratot a közjegyző irodájában írják alá.

Az új lakások építéséhez és vásárlásához igénybe vehető, államilag támogatott lakáscélú hiteleknél - például a családi otthonteremtési kedvezményhez kapcsolódó lakáshitel esetén - lesz a legkedvezőbb a közjegyző díja, amely ebben az esetben a szokásos díj harminc százalékát sem éri el.

Az új rendelet egységes keretbe foglalja a közjegyzői díjak kiszabásának módját és mértékét, így biztosítja, hogy azonos közjegyzői szolgáltatás igénybevételéért az ügyfeleknek minden irodában ugyanannyit kelljen fizetni. A közjegyzői munkadíj mértéke abban az esetben, ha az eljárás ügyértéke megállapítható, kétszázmillió forint ügyértékig valamennyi ügyérték-sávban szerződések esetén 4500 forinttal, nem peres eljárások – így hagyatéki eljárás – esetén pedig 2250 forinttal emelkedik.

A közjegyzői munkadíj mértéke - ha az eljárás ügyértéke megállapítható - 200 millió forintig valamennyi ügyértéksávban szerződések esetén 4500 forinttal, nem peres eljárások esetén pedig 2250 forinttal emelkedik. Ha az ügyérték nem állapítható meg, a munkadíjat órabérben kell számítani: az egy óráért felszámítandó munkadíj 5500 forintra nő.

Ha az ügyérték nem állapítható meg, a munkadíjat a közjegyzői tevékenységre fordított idő alapul vételével kell számítani. E szerint az egy óráért felszámítandó munkadíj 5500 forintra emelkedik. Minden esetben érdemes lesz ugyanakkor a közjegyzői okiratról hiteles elektronikus kiadmányt kérni a papír alapú helyett, mert ezzel csökkenthető az eljárás díja.

Egy konkrét példa: egy olvasónk, aki céges hitelfelvételt intézett ma 46 millió forint értékben, azt írta,

a pénteki díjszabás szerint ez még 167 254 forintba került volna, de hétfőn már 437 162 forintot fizetett közjegyzői díj gyanánt.