Mosószódát árult szódabikarbóna helyett egy üzlet

2019.07.02. 12:52

Szódabikarbóna helyett tévedésből mosószódát árultak a XIII. kerületi csomagolásmentes Ligeti Boltban – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) kedden az MTI-vel.

A két dolog felcserélése veszélyes lehet, amint a közleményben is felhívták a figyelmet: a mosószóda lúgos kémhatású anyag, amely a bőrre, nyálkahártyára kerülve felmaródást okoz. Lenyelése után égő érzés jelentkezik a szájüregben, a garatban, a gyomorban, és nyálzás, erős hasi fájdalom, sípoló légzés léphet fel.

Az NNK arra kéri azokat, akik fogyasztottak a tévedésből árusított mosószódából, hogy feltétlenül forduljanak orvoshoz. Az ügyben vizsgálatot indított a Fővárosi Kormányhivatal is.

A Katona József utcában található bolt a honlapján azt írta, június 18. és július 1. között árusították a mosószódát szódabikarbóna helyett. A téves forgalmazás oka az volt, hogy a beszállító a megrendelt 25 kilogrammos szódabikarbóna helyett hasonló kiszerelésű mosószódát szállított - tudatták.

Közölték, a termék forgalmazását azonnali hatállyal felfüggesztették, a kimért szódabikarbóna-forgalmazásának megszüntetését pedig fontolóra veszik. A bolt arra kéri a vásárlókat, hogy aki a boltban ez időszak alatt szódabikarbónát vett, az vagy csak tisztítószerként használja, vagy vigye vissza a boltok valamelyikébe, ahol visszaveszik.