A hazai átlagfizetés a hetedik legalacsonyabb az unióban

DKRCS20190607015
2019.07.03. 11:09 Módosítva: 2019.07.03. 13:06

Bár jelentős mértékben emelkedtek a hazai bérek, európai összehasonlításban a hetedik legalacsonyabb fizetést kapják a magyar munkavállalók, ha a jövedelmeket kiigazítjuk az adott ország termékeinek és szolgáltatásainak áraival, írja a mfor.hu az Eurostat adatai alapján.

Az utóbbi években a kormány szakszervezetekkel kötött bérmegállapodásának, a munkaerőhiány bérfelhajtó hatásának, valamint a világgazdaság kedvező helyzetének köszönhetően jelentősen emelkedtek a hazai bérek. A Magyar Nemzeti Bank - tavaly bejelentett - ambíciózus tervei szerint egyébként hét év múlva, 2026-ra el kellene érnünk az osztrák bérszínvonal 80 százalékát.

Az Eurostat vásárlóerő-paritáson mért adatai alapján (tehát az egyes országok árszínvonalához mérve a fizetéseket, hiszen például Ausztriában sok minden drágább, mint itthon) 

a magyar átlagos nettó bér 13 824 euró volt tavaly, ez az osztrák 28 888 eurós átlagfizetés 47 százaléka.

Félreértés ne essék, nem ennyit kap kézhez egy átlagos keresetű munkavállaló Magyarországon, ez a nominális magyar átlagbér (8023 euró) vásárlóereje, tehát nemzetközi összehasonlításban tulajdonképpen ennyit ér a hazai fizetés. Ezzel a módszerrel lehet összehasonlítani, hogy a különböző országokban - az eltérő árak miatt - mennyit érnek egymáshoz képest a fizetések.

Ez még mindig távol áll a 80 százalékos céltól, mégis kedvező folyamatról árulkodik, hiszen 2016-ben még csak 41, 2017-ben pedig 44 százalék volt ez az arány.

Egyébként ez a hetedik legalacsonyabb - az adott országok árszínvonalához mért - átlagfizetés az Európai Unióban. Ezzel megelőzzük a horvát, a litván, a szlovák, a lett, a román és a bolgár fizetéseket.