Előd
6 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

A nyári hőség miatt óvakodunk a déli tájolású lakásoktól

BJASZ20130421013
2019.07.05. 05:18

Egyre nagyobb a jelentősége az ingatlanok tájolásának az árakban: míg korábban egyértelműen a déli tájolást preferálták az emberek, mára a vásárlók egy része, félve a mind nagyobb nyári hőségtől, alaposabban átgondolja a csak délre tájolt szobákkal rendelkező lakások megvásárlását - mondta az MTI szerint a Magyar Hírlapnak Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

A lap szerint a klímaváltozás az ingatlanárakra is hatással lehet. Amíg korábban az északi fekvést a sötét és nyirkos lakásokkal azonosították, ma már egyre inkább - bár jellemzően csak a nyári hónapokban - a kellemesen hűvös jut először a vásárlók eszébe róla. Évtizedes távlatban ez akár árfelhajtó tényező is lehet, a déli fekvés tradicionális árelőnye eltűnhet, főleg az elsősorban nyáron használt üdülők és nyaralók piacán - mondta az elemző. Nem kizárt, hogy a jövő slágere inkább az északi tájolású, naptól védettebb, árnyékos lakás lesz.

Ez nem vonatkozik azokra a lakásokra, amelyeknél déli irányban van az egyedi panoráma, a kilátásra ugyanis az ingatlantulajdonosok sok esetben adu ászként tekintenek. Az új építésű társasházakban emeletenként - alulról felfelé - egy-öt százalék között nőhet értékesítéskor ugyanazon méretű és elrendezésű ingatlanok ára. A legtöbb esetben a legfelső szinten nagy teraszos penthouse lakásokat alakítanak ki, amelyeket nem is feltétlenül dobnak piacra az értékesítés kezdetekor - a beruházó ugyanis így érheti el a legmagasabb árat.

(Borítókép: Jászai Csaba / MTI)