Dániel, Daniella
17 °C
35 °C
Index - In English In English Eng

5 éve nem termeltek ki annyira kevés olajat, mint múlt hónapban

20157507 10155576445609243 1080248306890429703 o
2019.07.07. 16:27

Az OPEC (Kőolaj-exportáló Országok Szervezet) olajtermelése öt éve legalacsonyabb szintre csökkent júniusban, az amerikaiak által szankciókkal sújtott Irán, és a politikai és társadalmi válságban vergődő Venezuela termelésének visszaesése miatt, amin az sem segített, hogy a szaúdiak több olajat hoztak felszínre, hogy a kiesést pótolják.

A Reuters hírügynökség felmérése alapján írja az MTI, hogy az OPEC júniusi termelése napi 29,60 millió hordó volt, napi 170 ezer hordóval kisebb a májusinál és 2014 óta a legalacsonyabb.

A tengeri szállítmányozók és olajpiaci kereskedők körében végzett felmérés szerint

   • és közben Líbia termelése is csökkent, napi 1,250 millió hordóról 1,220 millió hordóra.

   Ezt nem kompenzálta, hogy a szaúdi olajtermelés napi 100 ezer hordóval emlekedett, 9,8 millió hordót termelnek egy nap alatt.

   Az OPEC és az azon kívüli szövetségeseit tömörítő OPEC+ csoport idén január 1-től együttesen napi 1,2 millió hordóval fogta vissza a kitermelését fél évig. Azonban július végén meghoszsabbították ezt

   további kilenc hónappal meghosszabbították az olajpiac stabilitásának és az árak alátámasztásának az érdekében.  

   Pénteken az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 93 cent, 1,47 százalék emelkedéssel, 64,23 dolláron állt.

   Az olajlobbi megijedt a klímamozgalmaktól

   Az OPEC olajkartell főtitkára egyébként kedden, a szervezet bécsi gyűlésén a klímaváltozás megállításáért küzdő, egyre növekvő mozgalom érveit áltudományos támadásnak nevezte. Mohammed Barkindo szerint komoly fenyegetést jelent az olajiparra, hogy egyre érősebbé válnak a klímamozgalmak, amik szerinte a közvéleményt félrevezetik, azzal az állítással, hogy az olaj tehet a klímaváltozásról. A főtitkár arra számít, hogy az olajellenes mozgósítás hatással lesz a kormányzatok és a vállalatok döntéseire is, ez pedig kellemetlenül fogják érinteni az iparágba történő befektetéseket.

   Greta Thunberg, a klímaváltozás-ellenes aktivista diáklány a Facebookon reagált a olajtermelők találkozóján elhangzott félelmekre.

   "Talán ez az eddigi legnagyobb elismerés, amit kaptunk!" - írta.

   (Borítókép: Nagy Attila Károly/Index)

   Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
   Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.