Novák Katalin: A pénz nem fogy el, ha több kell, több lesz

2019.07.08. 10:11

A családvédelmi akcióterv minden elemére annyi pénzt szánnak, amennyi szükséges, a költségvetési keret felülről nyitott – nyilatkozta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára hétfőn a Kossuth rádióban. Az MTI tudósítása szerint Novák Katalin közölte, az első héten 2500-an igényelték a nagycsaládosok autóvásárlási támogatását, a kormány várakozásai szerint pedig egy év alatt 10 ezer családnak tudnak segíteni ezzel a kedvezménnyel.

Az idén 5 milliárd, jövőre pedig 10 milliárd forintot irányoztak elő a támogatásra a költségvetésben, de a pénz nem fogy el, ha többre lesz szükség, akkor többet is tudnak szánni rá.

A nagycsaládosoknak járó autóra adott támogatást az államkincstárnál kell igényelni, majd hat hónap áll rendelkezésre az adásvételi szerződés megkötésére. A 2,5 millió forintot nem kell megelőlegezni, a kincstár az autókereskedővel intézi majd a folyósítását, és a pénz teljes mértékben önerőként is felhasználható, amennyiben hitelre is szükség van a jármű megvásárlásához.

A támogatását az eredeti tervekkel ellentétben kiterjesztették a legfeljebb egy éve forgalomba helyezett és maximum kétezer kilométert futott tesztautókra is, és a kedvezmény összevonható az elektromos autó támogatással is.

Elmondta azt is, hogy nagycsaládosnak azok számítanak, akik legalább három gyereket nevelnek, de a magzatot is beszámítják a 12. hét után, a gyerekek pedig a támogatás szempontjából a családi pótlék folyósításának ideje alatt számítanak, kivéve a fogyatékkal élő gyerekeket, mert ők élethosszig figyelembe vehetők.

A támogatásért cserébe vállalni kell, hogy a vásárlástól számítva három évig nem lehet eladni az autót, és egy Családbarát Magyarország feliratú matricát is ki kell kiragasztani a hátsó szélvédőre.

A sajtótájékoztatón az államtitkár megemlítette, hogy a bölcsődei rendszer fejlesztésére fordítható keretösszeget 95 milliárd forintra emelték. A bölcsődei férőhely-bővítés egy múlt héten bemutatott kutatás szerint – az autóvásárlási támogatással ellentétben – valóban képes lehet növelni a születésszámot.  • Csok