Webáruházakat vizsgált az ügyészség, mindegyikkel gond volt

2019.07.08. 09:51

A Pest Megyei Főügyészség a fogyasztók jogainak védelme érdekében 16 webáruháznál vizsgálta meg a szerződési feltételeket, és mindegyiknél talált valamilyen törvénysértő kikötést.

  • Például a cégek belefoglalták a szerződésekbe, hogy a webáruház bármikor egyoldalúan módosíthatja a már megkötött szerződést, így akár a fizetendő összeget vagy a szállítási határidőt is.
  • A jogszabályok szerint internetes vásárlás után a megrendelő az átvételtől számított 14 napon belül indok nélkül elállhat a vásárlástól, és visszaküldheti a terméket, amely esetén az általa korábban kifizetett vételár és postaköltség visszajár. Ehhez képest a szerződési feltételekben rövidebb elállási határidőt írtak elő a webáruházakban, és jogsértő módon kikötötték azt is, hogy csak sértetlen csomagolás esetén küldhető vissza a termék.
  • Olyan is volt, ahol a pénz visszafizetésére jóval későbbi határidőt engedett magának a webáruház, mint amire a törvények kötelezik.

A közlemény szerint az ügyészség olyan webáruházak szerződési feltételeit ellenőrizte, amelyek keresett termékeket, például műszaki cikkeket, háztartási eszközöket, vagy gépjármű alkatrészeket forgalmaznak. A Pest Megyei Főügyészség jelezte a problémákat az érintett vállalkozásoknak, és felszólította ezeket a hatályos törvények betartására.