ÁSZ-elnök: Csökkenteni kellene a jövedelemadót

2019.07.11. 10:04

Újabb adócsökkenéssel fehéredhet tovább a magyar gazdaság – ezzel a címmel jelent meg at interjú a Magyar Hírlapban, amiben az Állami Számvevőszék elnöke megemlítette, hogy szerinte van lehetőség a személyi jövedelemadó csökkentésére. Két-három év múlva a munkavállalói oldal kényszerítheti ki az adónem csökkentését, mondta.

A jelenlegi gazdasági folyamatok mellett véleményem szerint lehetőség nyílik a személyi jövedelemadó további, két-három lépésben való csökkentésére. A másik adónem, ami mérsékelhető lenne, a másfél százalékos munkaerő-piaci járulék 0,75-1 százalékos csökkentése.

Ez a gazdaság kifehérítését is segítené. "Még mindig magas az adókulcs, még mindig „megéri” a jövedelem egy részét eltitkolni" – mondta Domokos László, aki szerint még mindig túl sokan vannak minimálbéresként bejelentve.

A legmagasabb áfa maradhat

Az interjúban ugyanakkor az ÁSZ-elnök ezután megvédte a világ egyik legmagasabb, 27 százalékos forgalmi adóját. "Az áfa a legkönnyebben beszedhető, az adók pedig az állam alapfeladataihoz, azok biztonságot adó ellátására kellenek. Az áfa a legigaz­ságosabb adónem, mivel az állampolgárok a fogyasztás arányában járulnak hozzá a közteherviseléshez, ezáltal a fenntarthatósághoz. A magasabb jövedelem nagyobb fogyasztást, ez pedig több áfabevételt eredményez" – mondta. (Domokosnak ebben nincs teljesen igaza, az áfa egyenlőtlenül sújt különböző társadalmi csoportokat. Miközben az alacsonyabb jövedelműek és a többgyermekesek jövedelmük nagyobb részét, vagy teljes egészét a napi fogyasztási cikkek vásárlására fordítják, addig a tehetősebbek megtakarítása, külföldi fogyasztása kevésbé érintett vagy mentes az áfától.)

Domokos beszélt egy közelgő válságról is, ő azt tanácsolja minden családnak, háztartásnak, hogy legalább három havi költségét fedező megtakarítást tegyen félre, elővigyázatosságból. "A fenntartható növekedéssel együtt eljött az idő a megtakarítás ösztönzésére" – mondta.

Az egészségügybe több pénz kell

Az interjúban előkerült az ÁSZ néhány héttel ezelőtti elemzése, ami szerint többletforrásra lenne szükség az egészségügybe.

"Szerintem egy jól szervezett állami sürgősségi ellátás kell legyen a rendszer alapja, olyan, ami a legelemibb emberi-egészségügyi biztonságot képes garantálni. Ehhez – ritkán mondok ilyet – többletforrás szükséges. Ezen felül a több mint négy és fél millió munkavállaló miatt is szolgáltató egészségügyre lenne szükség annak érdekében, hogy az ellátás igénybevétele – akár az egészség helyreállítása, akár a megőrzése – minél kevésbé menjen a munkaidő rovására, délután és hétvégén is kellene megfelelő ellátást nyújtani. Gondoljunk csak arra, hogy szinte kizárólag munkaidőben lehet bármilyen vizsgálatra vagy rendelésre eljutni"  mondta a számvevőszék elnöke.