Vendel
3 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

A 2020-as költségvetés szavazása előtt egy nappal adták ki a 2018-as eredményeket

2019.07.11. 11:14

Az Állami Számvevőszéknek (ÁSZ) a 2018-as gazdasági és költségvetési folyamatokról szóló elemzése nem azonosított olyan kockázatot, amely hatással lenne a 2020-as költségvetési törvényjavaslat pénteki parlamenti zárószavazására – tájékoztatta a szervezet csütörtök délelőtt az MTI-t.

Erre azért volt szükség, mert a jövő évi költségvetésről szóló parlamenti vitában merült fel, hogy mivel az Országgyűlés ezúttal már a tavaszi ülésszakán megtárgyalja és elfogadja a következő évre vonatkozó költségvetési törvényt, még nem állnak rendelkezésre költségvetési és makrogazdasági számok, adatok, tendenciák az előző évről.

Úgy kellett volna szavazniuk a képviselőknek a 2020-as költségvetésről, hogy a 2018-asról szóló adatokat sem ismerhették. Emiatt az ÁSZ egy – részleteket nem tartalmazó – gyorsjelentést adott ki, hogy elvegyék a kritikák élét a szavazás előtt. Az elemzést megküldték az összes országgyűlési képviselőnek.

A számvevőszék elemzése szerint 2018-ban rendkívül kedvezőek voltak a gazdasági folyamatok, a GDP csaknem 5 százalékkal nőtt, a bruttó átlagkeresetek pedig 11,3 százalékkal emelkedtek. A gazdasági növekedés kedvezően hatott a költségvetési folyamatokra is: a központi büdzsé összes bevétele több mint 8 százalékkal meghaladta a tervezettet 2018-ban – írja a közlemény.

És még egy

Az ÁSZ csütörtök délután kiadott egy újabb gyorsjelentést, amiben már 2019 első félévét tárgyalják. A lényege ennek is az, hogy folytatódtak a kedvező költségvetési és makrogazdasági folyamatok.

A gazdasági tényezők összességében azt mutatják, hogy a gazdasági szereplők - elsősorban a háztartások - bővülő jövedelemmel és vagyonnal rendelkeznek, amely a fogyasztási kereslet növekedésének alapját jelenti. A 2019-es költségvetési hiánycél és az államadósság-szabály teljesülése nincs veszélyben – közölte a 2020-as költségvetés zárószavazása előtti napra időzített második elemzésében az ÁSZ.