Sámuel, Hajna
18 °C
29 °C
Index - In English In English Eng

A volt osztrák kancellár fontos pozíciót kapott egy orosz állami cégnél

2019.07.16. 23:26

Christian Kern egykori osztrák kancellárt beválasztották az orosz állami vasúttársaság (RZSD) felügyelő bizottságába – közölte kedden az MTI az RZSD tájékoztatására hivatkozva.

Az 53 éves szociáldemokrata politikust és menedzsert, aki korábban az osztrák vasúttársaság (ÖBB) vezetője is volt, Oroszországban a német hírügynökség szerint főként azért becsülik, mert ellenzi a kelet-ukrajnai konfliktus miatt elrendelt uniós szankciókat.

Az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) volt elnöke 2016 májusa és 2017 decembere között töltötte be a kancellári tisztséget.

Kern még kancellári tisztségben - a 2017-es Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon - bírálattal illette az Oroszország ellen elrendelt európai uniós büntetőintézkedéseket. Hivatali ideje alatt alapozták meg az úgynevezett szocsi párbeszédet is. A tudományok, művészetek és képzés fejlesztését szolgáló orosz-osztrák bilaterális civiltársadalmi fórum hivatalosan 2019 májusában kezdte meg működését.

Az APA osztrák hírügynökség megjegyezte, hogy más osztrák politikusok is igyekeznek fenntartani a jó kapcsolatotokat Oroszországgal. Wolfgang Schüssel volt kancellár például nemrég a Lukoil orosz olajvállalat felügyelő bizottságának tagja lett. Az osztrák néppárti politikus 2000 februárja és 2007 januárja között töltötte be a kancellári tisztséget.