A panel lehet a sláger az idei albérletszezonban

2019.07.23. 10:24

Szerda este publikálják a felvételi ponthatárokat, ezzel pedig megkezdődik azalbérletszezon, amelynek során megugrik a kiadó lakások iránti kereslet. Az ingatlan.com kínálatában országszerte több mint 11 ezer - 100 négyzetméteresnél kisebb - kiadó lakásvárt bérlőre július közepén – derül ki a hirdetési portál friss körképéből. 

A portál a legolcsóbbnak számító 40 négyzetméternél kisebb garzonlakásokat, illetve a panellakások bérleti díjait hasonlította össze Budapesten és az egyetemvárosokban. Az országos albérletkínálatban 1150 panellakás és majdnem 2500 garzonlakás található. (Ezek között van átfedés, ugyanis minden tizedik garzon panellakás a kínálatban.) "A fővároson és az országon belül is vannak különbségek, de az szinte mindenhol igaz, hogykisebb alapterületű lakások és a panelek az átlagnál olcsóbbak, ezért a diákok leginkábbezeket a lakásokat keresik majd a most induló szezonban." - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Júliusban Budapesten a 40 négyzetméteresnél kisebb kiadó lakások adták az albérletkínálat 18 százalékát. Balogh elmondta, hogy a népszerű egyetemvárosokban akár havonta több tízezer forintot is megspórolhat az, aki panellakást vagy garzont bérel. A legolcsóbb egyetemvárosokban viszont alig van különbség a panelek és a téglaépítésűlakások bérleti díja között.

Az ingatlan.com elemzése szerint júliusban

a fővárosi kiadó lakásokért átlagosan 160 ezerforintot kértek.

A 40 négyzetméternél kisebb garzonokért 140 ezer forintot, a panellakásokért pedig 125 ezer forintot. Az egyetemek főiskolák szempontjából kiemelten fontos városrészek közül a XI. kerületben a kiadó paneleknél az átlagár 158 ezer forint volt, a garzonoknál pedig130 ezer forintot tett ki. A XIII. kerületben előbbiekért 140 ezer forintot, utóbbiakért 130 ezerforintot kértek a tulajdonosok.

A debreceni albérletpiacon júliusban 100 ezer forintnál járt az átlagos bérleti díj. A panellakások esetében 95 ezer forintra, a garzonoknál pedig 80 ezer forintra rúgott.Miskolcon annyiban más a helyzet, hogy a város kiadó lakásainak bérleti díja átlagosan 80ezer forint, a paneleké szintén. A garzonoknál viszont 60 ezer forint az átlag.A szegedi piacon 100 ezer forintos átlagos bérleti díjjal mennek az albérletek. A paneleknél95 ezer forintot, a garzonokért 85 ezer forintot kell adni havonta.

Jelentős az eltérés a győri bérleti díjakban. Miközben a 100 négyzetméteresnél kisebb albérletek átlagosan 110 ezer forintba kerülnek, a panelek alig olcsóbbak, 100 ezer forintotkell értük adni, míg a 40 négyzetméteresnél kisebb garzonoknál 58 ezer forint az átlag. Pécsen az ingatlan.com elemzése szerint az összes albérlet átlaga 95 ezer forint. Ennél 5 ezer forinttal alacsonyabb a panellakások havi bérleti díja, a garzonoké pedig 80 ezerforintra jött ki július közepén.  • Hírek
  • Személyi kölcsön