A NAV-ot nem zavarja, hogy senki se fizeti a bevándorlási különadót

2019.07.26. 09:20

Egy éve kellene különadót fizetniük a „bevándorlást segítő” szervezetek támogatóinak. A NAV-hoz még egyetlen bevallás sem érkezett, ennek ellenére egyetlen ellenőrzést sem rendeltek el. 2019. június 15-ig „a NAV nem rendelt el adóellenőrzést bevándorlásikülönadó-köteles tevékenységet folytató szervezetek bevallási kötelezettségeinek teljesítése vonatkozásában” – közölte az adóhatóság a hvg.hu-val.

A lap a bevándorlási különadó országgyűlési elfogadásának első évfordulója miatt írta meg múlt héten, hogy életbe lépése óta egyetlen forint sem folyt be az adónemből. A NAV ezt meg is erősítette:

a különadó bevallására szolgáló nyomtatványt június 15-ig nem nyújtotta be egyetlen adózó sem.

Ahogy a bevándorlási különadót részletesen bemutató cikkünkben írtuk, az új adónemmel több komoly gond is van, mert bár a politikai célja – a kormánynak nem tetsző tevékenységet végző civil szervezetek megszorongatása – világos, az már kevésbé, hogy pontosan milyen esetekre vonatkozik vagy milyen konkrét tevékenység után fogják beszedni, és a szöveg minősége is hagy maga után kívánni valót, jogilag nehezen értelmezhető.

A Velencei Bizottság, az Európa Tanács független alkotmányjogászokból álló tanácsadó szerve szerint a sarc sérti a szabad véleménynyilvánítást és az egyesülési szabadságot, ezért el kell törölni. A különadó augusztusban lépett életbe, a „bevándorlást segítő” tevékenységek és szervezetek támogatóinak 25 százalékos terhet kellett volna befizetniük az államkincstárba, a bevallási határidő mindig a következő hónap 15. napja.