A recesszió árnya lengi be az Egyesült Államokat

2019.08.15. 14:43

Egyre erősebb pesszimizmus uralkodik az amerikai államkötvények piacán, és olyan folyamatok mennek végbe, amik egy recesszió első jelei lehetnek, írja a G7. Már tavaly december óta a levegőben lógott az amerikai hozamgörbe átfordulása, ami a tízéves nemzetközi gazdasági fellendülés végét sejtette, és most tényleg megtörtént amitől mindenki tartott.

Az USA-ban már az előző negyedévben visszaestek a vállalati ruházások, és rövid, valamint hosszútávon is romlott az amerikai államkötvény hozama, tehát a befektetők nem látnak érdemi növekedést vagy inflációt a következő évekre. 

Európában sem jobb a helyzet, a német és az osztrák államkötvények hozamgörbéje is negatívba fordult, tehát nem hogy jár utánuk hozam, de még a befektető jár rosszul. A legtöbb magyar kötvénylejárat szintén rekord alacsony, a tízéves kötvény aukcióján tegnap 1,58 százalékos átlagkamattal sikerült értékesíteni, írja a G7. Ez egyfelől jó, hiszen alacsonyabb kamattal kap kölcsön az állam, azonban azt is jelenti, hogy a piac nem számol a magyar kereslet és infláció felpörgésével.