Drága lehet a körte idén

2019.08.21. 12:53

Az idén az átlagos évekhez képest akár 20-25 százalékkal is kevesebb, nagyjából  25 ezer tonna lehet a belföldi körtetermés - hivatkozik az MTI a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképére. A minőséggel nem várnak problémákat. Az átlagos termésmennyiség pedig 33 ezer tonna lenne. 

Az Alma-Körte Világszövetség (WAPA) adatai alapján Európában körtéből 2 millió tonna körül teremhet az idén, ami 14 százalékos csökkenést jelent tavalyhoz képest. A jelentés szerint Spanyolország kivételével minden nagy termelő országban visszaeséssel számolnak, így körtéből az évtized második legalacsonyabb termése várható Európában.

Emögött egyrészt a tavalyi hőség áll, Másrészt a tavalyi nagyobb termés jelentősen terhelte a fákat, amely idén gyenge virágzással járt. Az esőzések miatt pedig mintegy két héttel csúszik a körte betakarítása.

A körtefajták érési ideje júliustól október végéig tart. A július, augusztus hónapban érő fajtákat nyári körtéknek nevezik, azokat nem lehet sokáig erlakni, általában frissen megeszik. Ilyen többek közt a Vilmos körte is, ennek szedése már zajlik. A körteültetvények jelentős részén elsősorban őszi fajtákat termesztenek, így a gazdaságilag jelentős körtefajták zömét ősszel takarítják be. Belföldön a körték közül a legnagyobb területen Bosc kobak fajtát termesztenek, amely mellett a Conferance és a Hardy vajkörték is népszerűek. Ezek szeptember közepétől októberig érnek és 2-2,5 hónapon keresztül tárolhatók.

A termesztőterület évről évre csökken: míg 2017-ben 2342 hektáron, tavaly 2270 hektáron volt körteültetvény, idén 2264 hektáron termesztik a gyümölcsöt a területalapú támogatások adatai szerint. A fő termesztőkörzetek Magyarországon az Alpokalján, a Bodrogközben és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében találhatók.