Vendel
3 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Franciaország a megállapodás nélküli brexittel számol

2019.08.21. 17:41 Módosítva: 2019.08.21. 19:20

Franciaország elnöki hivatala közleményt adott ki arról, hogy egyértelműen a megállapodás nélküli brexitet tartják legvalószínűbbnek, miután Boris Johnson brit miniszterelnök az Európai Uniótól azt követelte, hogy tárgyalják újra a kilépési megállapodást – írja a Reuters.

Az új brit miniszterelnök és az EU között leginkább az ír határkérdés a vitás pont, Franciaország jelezte, hogy ebben a kérdésben nem hajlandó engedni az unió.  Az EU-hoz tartozó Írország és az Egyesült Királysághoz tartozó Észak-Írország közötti határ igazgatására vonatkozó tartalékmegoldás az állandó fizikai határellenőrzés újbóli bevezetésének elkerülésére egységes vámügyi szabályozást ír elő határozatlan időre arra az esetre, ha a brexit utáni átmeneti időszakban nem sikerül megállapodni az EU és az Egyesült Királyság kereskedelmi kapcsolatának rendszeréről. A Johnson-kormány szerint ez azért elfogadhatatlan, mert korlátozná az Egyesült Királyság kereskedelempolitikai önállóságát.

„A legvalószínűbb forgatókönyv a megállapodás nélküli brexit” – közölte Emmanuel Macron hivatala, hozzátéve, hogy Németországban is ugyanígy állnak a kérdéshez, „és máshol is”.

Boris Johnson kedden azt nyilatkozta, hogy a hátárellenőrzés visszaállítása „antidemokratikus” lépés lenne az uniótól, és követelte ennek a passzusnak a kivételét a megállapodásból. A brit kilépés határideje október 31.