Barbara, Borbála
1 °C
8 °C

Feszült hangulatban kezdődik a G7-csúcs

2019.08.24. 10:38

Szombaton kezdődik a világ hét legfejlettebb gazdaságát tömörítő G7 vezetőinek tanácskozása. Dél-Franciaországban, Biarritzban találkoznak idén. A találkozó viszont biztosan nem a legjobb előjelekkel indul. 

Donald Trump például elindulása előtt keményen beleszállt még Franciaországba, amiért ott azt fontolgatják, hogy hatékonyabban adóztatnák az adóelkerülő óriáscégeket, mint például a Google-t. Trump ennek nem örülne, és bejelentette, hogy ha Franciaország megadóztatja ezeket a cégeket, akkor ők pedig megadóztatják a francia borokat, írja a France24.

Úgy megadóztatjuk a boraikat, ahogy még sose látták

- fenyegetőzött.

Erre kemény szavakkal válaszolt rögtön Didier Guillaume, francia agrárminiszter, szerinte Trump fenyegetése 

teljesen kretén,

írja a Euronews. Trump egyébként azt is elmondta, hogy mindig is jobban szerette az amerikai borokat a francia boroknál, bár utána hozzátette, hogy nem iszik bort. 

A csapat 

Idén Franciaország tölti be a G7-ek elnöki tisztségét. A csoport tagjai az Egyesült Államok, Franciaország, Nagy-Britannia, Japán, Németország, Olaszország, Kanada és ráadásnak az Európai Unió képviselői is meghívottak. Donald Trump jó ideje nyomatja, hogy vegyék vissza Oroszoroszágot is, amely országot 2013-ban, a Krím lerohanása miatt tettek ki a G8-ból. 

Macron elnök már májusban elmondta, hogy biodiverzitás témáit ezen csúcstalálkozón fel fogja vetni, ezt újra, hangsúlyosan megerősítette.

Ez a G7-es csúcs lesz az első alkalom, hogy aláírunk egy biodiverzitásról szóló alapokmányt; elkötelezettek vagyunk emellett, és mindenki alá fogja írni

- mondta Macron az Elysée palota kertjében adott interjújában.

Megkérdezték, hoyg az USA is aláír-e majd egy ilyen szerződést, de Macron ebben nem volt olyan biztos: "Ez az igazi kérdés, meglátjuk, nyomást fogok gyakorolni ennek érdekében". Viszont szerinte India is alá fogja írni, ami nagyon fontos. Macron szándékai szerint a mostani G7 kiemelt témái a globális felmelegedés és a biodiverzitás lesznek.

Emellett környezetvédelmi tudatosságra szólította fel az embereket: "Mindannyian felelősséggel tartozunk, amikor például döntést hozunk arról, hogy milyen ruhát vagy élelmiszert vásárlunk, de mindennapi szokásainkban is, mint amikor szelektáljuk a szemetet. A G7 egy dolog, de ugyanilyen fontos a mindennapi életvitelünk is."