Debrecen a legdrágább egyetemi város

2019.08.31. 07:13

A Duna House utolsó negyedéves tranzakciós adatainak elemzéséből kiderül, hogy az egy-másfél szobás garzonok a fővárosban 20-25 millió forint között érhetőek el, ám vidéken jóval kedvezőbbek a feltételek. A nagyobb egyetemi városokban ugyanekkora lakásokat már 12-15 millióért is vásárolhatunk, a legdrgább közülük Debrecen – derül ki a cég közleményéből. 

Benedikt Károly, a DunaHouse elemzési vezetője azt mondta, „vidéken sokkal kisebb a különbség a havi bérleti díj és az átlagos négyzetméterár között, mint a fővárosban, így sokkal kifizetődőbb lehet az ingatlan megvásárlása, amennyiben hosszútávra tervez a fiatal” – tette hozzá az elemzési vezető.

Vidéken legmagasabb árakkal a Debrecenben tanulók találkozhatnak, az átlagos négyzetméterár 400-450 ezer forint körül mozog,

az elmúlt negyedévben az átlagos lakásár 29 millió forint volt. Ennél valamelyest mérsékeltebb árakkal lehet kalkulálni Győrben, Kecskeméten, Szombathelyen és Veszprémben, ahol 310-385 ezer forintos átlagos négyzetméterárra lehet számítani.

Ezekben a városokban egy albérlet 90-130 ezer forintba kerül havonta. A nagyobb hazai egyetemvárosok közül Miskolcon a legkedvezőbbek a lakásvásárlási feltételek, ahol már 200 ezer forintos négyzetméterár körül is lakáshoz lehet jutni, ennek ellenére lakást bérelni alig olcsóbb, mint a drágább Nyíregyházán vagy Szegeden.