A bankok nem árulják el, hányan fektetik be a babaváró hitelt

2019.09.11. 12:43 Módosítva: 2019.09.11. 13:58

A bankok nem árulják el, vagy nem tartják nyilván, hogy hány olyan ember lehet, aki a babaváró hitelt befektetésre használja fel, írja az Mfor. A lap a Privátbankárral közösen kérdezte meg a kilenc hazai nagybankot, hogy mekkora lehet ez a kör és az így tőkeként hasznosított hitel. Mivel ez egy szabad felhasználású hitel, a pénzintézeteknek nem kötelező nyilvántartani, hogy mit csinálnak vele az ügyfelek.

A legkézenfekvőbb megoldás az adómentes és a kamatfizetés idején névértéken visszaváltható, 5 éves időtávon évente közel 5 százalékot hozó Magyar Állampapír (MÁP) Plusz megvétele. A Bankmonitor összesítése szerint ezzel az egyszerű megoldással: két gyermek születésénél tisztes, 14,43 százalékos éves hozamot lehet zsebre tenni, A háromgyermekesek a 10 milliós kölcsönből elég könnyen csinálhatnak 5 év alatt 12,7 milliót.

A jelenségre már a jegybank is felfigyelt. „Azonosítható az a réteg, amely arbitrálja a babaváró hitelt, és befektetési termékeket vesz belőle" – közölte az MNB múlt hétfői sajtótájékoztatóján. A jegybank azt állította, hogy figyelmét a babaváró hitelt folyósító kereskedelmi bankok hívták fel az ilyen befektetésekre. Ha ez így is volt, a két gazdasági lap már nem kapott érdemi válaszokat a pénzintézetektől.

A kilenc legnagyobb bank közül ketten nem válaszoltak az újságíróknak, de a beérkezett válaszok is kimerültek abban, hogy az adatok feldolgozása folyamatban van, vagy hogy a kiutalt hitelek sorsáról nem rendelkeznek adatbázissal.