Lőrinc
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

A NAV is érintett a Microsoft-botrányban, mégsem indult belső vizsgálat

2019.09.11. 09:02

Nem volt belső vizsgálat a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál a 2014-es, vagyis a Microsoft-botrányban érintett szoftverbeszerzéseivel kapcsolatban – közölte a NAV Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő adatigénylésére. A Hvg.hu azt írja, hogy a NAV-nál akkoriban felelős vezetői posztot betöltő Vágujhelyi Ferencből azóta a kormány legfőbb informatikai tanácsadója lett.

AZ AMERIKAI TŐZSDEFeLÜGYELET, A SEC A MICROSOFT-BOTRÁNYról szóló jELENTÉSÉBEN kiemelte A NAV-OT, és AZ ADÓHATÓSÁG EGYIK BESZERZÉSÉVEL ILLUSZTRÁLTA A KORRUPCIÓS gyakorlatot.

Hadházy Ákos arra is kíváncsi volt, hogy a Microsoft-üggyel kapcsolatban folytatott-e vagy folytat-e a NAV bármilyen nyomozást, illetve vizsgálatot, de ezekre a kérdésekre adótitokra hivatkozva nem válaszolt a szervezet.

Mindennek előzménye, hogy a magyarországi Microsoft-leányvállalattal együttműködő viszonteladók, akik magyar állami intézményeknek értékesítették a Microsoft-licenceket, a Microsofttól kapott diszkontoknak köszönhetően nagyon olcsón jutottak a termékekhez, a kedvezményt pedig nem adták tovább a végső vevőnek. A profitrátájuk olyan magas volt, hogy arra már nem nagyon akadt észszerű magyarázat, hacsak az nem, hogy a profitból állami döntéshozókat vesztegettek meg, méghozzá a Microsoft tudtával – ez persze csak feltételezés, de elég komoly volt a gyanú ahhoz, hogy először a Microsoft vizsgálódjon (ki is rúgtak hazai fejeseket), majd az amerikai igazságügyi minisztérium is nyomozott az ügyben, ez utóbbi elégséges bizonyíték híján egyezséggel zárult (ilyesmire az amerikai jogrendszer sajátosságai miatt van lehetőség).

Napi.hu szerint épp a NAV egyik szoftverbeszerzése akadt fenn a Microsoft-anyacég ellenőrzésén, így ez indította el a lavinát.

A magyar igazságszolgáltatás sokáig tétlen volt az ügyben, majd a Legfőbb Ügyészség július végén megkereste az Amerikai Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumát, hogy valamennyi, az ügyben releváns és esetleg büntetőeljárás alapjául szolgáló információt küldjön meg részére, később pedig feljelentéskiegészítést is elrendelt, mert Polt Péter nyilatkozata szerint a kért adatok nem érkeztek meg az USA-ból. Ettől függetlenül az már az augusztus 8-i közleményből is kiderült, hogy az ügyészség szerint nem kizárható, hogy valóban csalás történt a Microsoft-ügyben.