Orbán
7 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Hibás influenszerkedés miatt büntette meg a GVH Rubint Réka cégét

2019.09.16. 13:09 Módosítva: 2019.09.16. 13:16

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megbírságolta Rubint Réka cégét, az Alakreform Kft.-t és a The Body Shop termékeket forgalmazó Avanzo-Trade Kft.-t,mert nem teljesítették maradéktalanul online média-megjelenéseikkel kapcsolatban korábban vállalt kötelezettségeiket, írja közleményében a Hivatal.

A GVH 2016 végén indított eljárást három influeszer vizsgálatára.

Mindhárom eljárás kötelezettségvállalással zárult, amelynek célja az volt, hogy az érintett piac szereplői –szankcionálás nélkül – iránymutatást kapjanak a közösségi médiában történő reklámozással kapcsolatos versenyhatósági elvárásokról.

Utóbbiak lényege, hogy:

egyértelműen, közérthetően és jól észlelhetően kell a fogyasztók tudomására hozni, ha egy posztot egy véleményvezér ellenszolgáltatásért (pénzért, próbatermékért, egyébkedvezményért stb.) tesz közzé.

Lényeges továbbá, hogy a reklám megjelölésének elmaradásáért felelősséggel tartozik mind a poszt közzétevője, mind az érintett termékértékesítője, így mindkét oldal érdekelt a jogszerű kommunikációban.

#Reklám

A GVH most zárult utóvizsgálata megállapította, hogy nagyobb részt teljesültek Rubint Réka és a közreműködésével hirdető vállalkozások vállalásai.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

➡️Legyél Te az Alakreform Bál egyik Daalarna modellje!❤️ ◾Ott leszel velünk az Alakreform Bálon és szívesen bújnál egy csodaszép Daalarna ruhába? Minden vágyad, hogy modellként vonulj végig a kifutón? Akkor van egy szuper meglepetésünk számodra!🤗🥰😍 A Daalarna egy olyan különleges bemutatóval készül, amelyre a modelleket most közületek (a Bál résztvevői! közül) választjuk ki! ◾Ha Te is szívesen részt vennél, akkor küldd el jelentkezésedet október 15-ig az alakreform@rubintreka.hu e-mail címre! Töltsd ki a kinyomtatott jelentkezési lapot, s azt aláírva, bescannelve küldd el nekünk egy egész alakos fotó kíséretében. Kérjük, jelentkezésedkor vedd figyelembe, hogy a ruhák 36/38-as méretűek! ◾A modelleket Benes Anita és én fogjuk kiválasztani! Ne tarts attól, hogy soha nem jártál még kifutón, hiszen a divatbemutatót felkészülés előzi meg, ahol Anita és én személyesen tanítjuk majd meg a koreográfiát. Az esti show-t videóra is rögzítjük, így örök emlék lesz a résztvevők számára! Reméljük Veled is találkozhatunk!❤️ ℹ️Részletek és jelentkezési lap letöltése itt: www.alakreformbal.hu #reklam #alakreform #alakreformbál #bál #szponzoralttartalom #daalarna #divatbemutató #modell @benesanita @daalarnacouture

Réka Schobert (@rekarubint) által megosztott bejegyzés,

A vállalkozások az elvárás szerint módosították szerződéseiket, Rubint Réka pedig minden esetben alkalmazta a #reklam megjelölést közösségi oldalain. Az előírt tájékoztató posztokat az Alakreform Kft. még az előírtnál többször is közzétette a Facebook-on, emellett kiemelte tartalmai fizetett jellegét az újonnan alkalmazott YouTube csatornán is. A Hivatal azonban hiányosságokat is észlelt. Az Alakreform Kft. nem helyezte el megfelelően a #reklam megjelölést a posztokon belül, emellett mulasztást követett el a tájékoztató poszt közzétételében is az Instagramon, és ezt csak utólag, a vizsgálat kései szakaszában pótolta. Így a GVH 3 millió Ft-os bírságot szabott ki a cégre.

Büntették a Body Shopot is

Az Avanzo-Trade Kft. a megjelölt határidőig egyáltalán nem igazolta kötelezettségvállalása teljesítését a hatóságnak. Bár vállalása legfontosabb elemét, a szerződésmódosításokat végrehajtotta, de a fent említett igazolás hiánya különösen nagysúlyú mulasztásnak tekintendő, hiszen alapjaiban áshatja alá a kötelezettségvállaláscéljait. A vállalkozás emellett nem tett eleget azon vállalásának, hogy együttműködjön az Alakreform Kft.-vel a The Body Shop termékekkel kapcsolatos, helyreigazító jellegű tájékoztató poszt közzétételében. A versenyhatóság 2 millió forintra bírságolta a társaságot.

A vállalkozások módosított online megjelenésének módja nagyrészt iránymutató lehetett a piac különböző szegmenseiben, azonban a GVH álláspontja szerint a vállalások egyeselemei csak együttesen érhetik el a kívánt célt, a közérdek hatékony védelmét. Így a versenyhatóság nem fogadta el az összességében hiányos teljesítést. A GVH #Megfeleles#Velemenyvezer útmutatója további orientációt nyújthat a piaci szereplőknek.