Lecsapott a NAV a hamis Gucci bútorokra, de mintha valami kimaradt volna

69431090 2405693959513502 6244868000114016256 o
2019.10.02. 09:16

Nemrég adta hírül a NAV, hogy próbavásárlással lebuktattak egy hajdú-bihari céget, akik különféle elit márkájúnak tűnő, de hamis (Coco Chanel, Louis Vuitton vagy Gucci) bútorokat árultak. A navosok le is foglaltak hárommillió forint értékben ilyen hamis bútorokat.

A pénzügyőrök emellett hamisítás, pontosabb nevén iparjogvédelmi jogok megsértése miatt büntetőeljárást indítottak. Az volt ebben még az érdekes, hogy a képeikből felismerhető volt az egyik legnagyobb magyar bútoros Facebook-oldal raktára, a több mint 45 ezer követővel bíró "Gyönyörű Olasz Bútorok" néven futó szervezeté. 

Bal oldalon a NAV által lefoglalt hamis bútorok, jobb oldalon a Gyönyörű Olasz bútorok facebook videójából készült képernyőkép
Bal oldalon a NAV által lefoglalt hamis bútorok, jobb oldalon a Gyönyörű Olasz bútorok facebook videójából készült képernyőkép
Fotó: Nemzeti Adó- és Vámhivatal / Facebook

Az oldal jellegzetessége, hogy nagyon aktívak, de nem adnak meg árakat, azokat csak személyes egyeztetés alapján lehet megtudni. 

nem mondok árakat, mert elég alkuképes vagyok, csak üzenetben vagy telefonon

- hangzik el magyarázatul például az üzletvezető hölgytől.

Nyilvánosak a gyanús húzások

Emellett igen erős forgalmat bonyolítanak, a videóik alapján idén legalább 8 tengeri konténernyi áru futott be hozzájuk. Egy ilyen konténernyi bútor értéke nagyságrendileg 8-20 millió forint körül mozoghat. Ha hozzávesszük, hogy bejegyzéseik alapján rendre van nagyjából legalább 20 millió értékű raktárkészletük és megtöltenek két nagy raktárhelyiséget, arra gondolhatnánk, hogy ez a vállalkozás bőven százmillió forint feletti forgalmat bonyolít, azaz

az ország egyik  jelentősebb bútoros cége bújt elő épp Hosszúpályiból.

A bejegyzéseik alapján a háttérben lévő egyetlen cég a Hajnal Styllmöbel Kft. viszont tavaly kevesebb, mint 17 millió forint anyagjellegű ráfordítást (ide tartozik az eladott áruk beszerzési értéke) vallott be, ahogy a 32 millió forintos árbevételük is fura ekkora, 6-10 kamionnyi forgalomhoz.

Ha a NAV nem csak a Facebook, de az üzleti beszámolók alapján is szűr vállalatokat, akkor az is feltűnhetett volna nekik, hogy ez a cég lényegesen másképp működik, mint más, kelet-magyarországi bútorkereskedők. Ha néhány más bútoros céget megnézünk, akkor is egyből az látszik, hogy nagyon kilóghatnak az iparágból, valamit nagyon másképp csinálhatnak:

Név Alkalmazottak Árbevétel Anyagköltség Adózás előtti eredmény Anyagktg/Árbevétel Aee/Árbevétel
Barta-Trade 2006 Kft. 11 215381 177428 7916 82,38% 3,68%
Lakáskultúra Kft. 23 1040459 880189 80291 84,60% 7,72%
Léno Kft. 11 358171 286466 19790 79,98% 5,53%
Outlet Stok Kft. 9 249936 219640 10232 87,88% 4,09%
Hajnal Styllmöbel Kft. 1 31999 16877 8483 52,74% 26,51%

A videók alapján az még inkább meglepő, hogy vállalkozás létszáma egy fő volt 2018-ban. Ezeken a videókon az látszik, hogy nem a tulajdonos üzletvezető, V.-né Sz. Hajnal intézi a boltot, hanem legtöbbször a lánya csinálja a videókat, és legalább jó pár alkalmazottnak tűnő ember segít még rendszeresen a munkában. A NAV leírásában nem szerepelt, hogy ilyesmit is ellenőriztek volna. Az ellenőrzés után egyébként másnap már érkezett is az új kamionnyi beszerzés, működhettek tovább a legkisebb fennakadás nélkül, mint azt megtudhattuk a friss videójukból

A harsányabb stílusú bútoroknál azt sem titkolják a videókban, hogy nem feltétlenül olaszok, "sok helyről vesznek", "hajóval hozzák" sok az egyiptomi, de akadhat török vagy román termék is. Az ilyesmi nem feltétlenül szerencsés, ha olasz bútorok néven fut a népszerű Facebook-csoport.  

A vállalkozás egyébként kiadott egy reklámvideót is, Bódi Csabi  "Csókolózni huncutkodni" című dala Bódi Guszti producerkedése mellett egyenesen az egyik bútorraktárukban forog. Itt nem tüntetik fel, hogy ez reklámvideó, de a leírásban a Gyönyörű Olasz Bútorok és az Új Gyönyörű Olasz Bútorok Facebook-csoportoknak köszönik meg a segítséget és indokolatlanul nagy hangsúlyt kap a bútorraktár és a Facebook-csoport óriási felirata.  

Általánosabb probléma, hogy ha be is zárnak egy-egy szabálytalanul működő céget, a Facebook-csoport alapján futó értékesítést ez egyáltalán nem érinti. Itt muszáj egyébként megjegyezni, hogy a gyanús jelek a Gyönyörű Olasz Bútorok csoportnál még egyáltalán nem jelentik azt, hogy Hajnal Styllmöbel Kft. bármilyen módon adót csalna vagy szabálytalanul működne.     

de A NAV-tól elvárhatnánk azt, hogy látogatása után megnyugtató válaszokat adjon az összes felmerülő kérdésre. 

És ne csak a legkönnyebben ellenőrizhető hamisítást vizsgálják. Annál is inkább, hiszen a NAV is megjegyezte, hogy az ellenőrizetlenül bejövő bútorok egészségügyi kockázatot is hordozhatnak. Ahogy a NAV alapos és hatékony működése azért is létfontosságú, hogy ne a tisztességesen működő cégek kerüljenek versenyhátrányba.

Megkérdeztük a NAV-ot, hogy miket vizsgálnak még ilyenkor, illetve például itt hogyan figyeltek oda a felmerülő furcsaságokra. Ahogy megkérdeztük a Hajnal Styllmöbel Kft.-t is, hogy miért nem nyilvánosak az áraik, hogy működnek egyfős cégként, miért hívják olasz bútoroknak a holmijaikat, mi a megfejtés a beszámolójuk és videós készleteik közti eltérésre, vagy hogy hogy kerülhettek hamis bútorok az áruik közé. Cikkünk megjelenéséig egyik helyről sem kaptunk választ.

Frissítés: Cikkünk megjelenése után a NAV válaszolt, ahol leírták, hogy általánosságban adhatnak tájékoztatást. Így "elmondható, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az ellenőrzéseknél komplex szemléletben jár el. Ez azt jelenti, hogy a komplex ellenőrzést több különböző típusú ellenőrzés (próbavásárlás, foglalkoztatottak bejelentésének vizsgálata, árueredet vizsgálat, jövedéki ellenőrzés, szellemi tulajdonjog szempontú ellenőrzés, fémkereskedelmi ellenőrzés, EKÁER, ingóvégrehajtás, tartozásvizsgálat) együttes kombinációja alkotja. A NAV munkatársai a kiválasztott adózónál a vizsgált időszakban több adókötelezettséget is együttesen ellenőriznek. Emiatt vannak olyan esetek, amikor iparjogvédelmi jogsértés miatt adószakmai operatív vizsgálat vagy adóellenőrzés is történik, ezáltal kap a NAV reális képet a gazdálkodó tevékenységéről.

Az ellenőrzésekben vizsgálhatja a NAV a gazdálkodó bizonylatkiállítási és -megőrzési kötelezettségét, az alkalmazottak bejelentését, a bejelentkezési és változás-bejelentési kötelezettségét is. Az adó megállapításának helyességét is vizsgálhatja a hivatal, illetve azt, hogy az adót a gazdálkodó bevallotta és megfizette-e. Az adóellenőrzéskor, és az operatív ellenőrzéskor az adózó könyvelését, bizonylatait, nyilvántartásait, szerződéseit, számláit is részletesen vizsgálhatja.

A NAV az ellenőrzések hatékonyságának növeléséért egy kockázatelemzésen alapuló célzott kiválasztási rendszert működtet. A rendszer alapját az adózói bejelentések, bevallások, ellenőrzési adatok, korábbi ellenőrzések adatai adják. Egy korábban mulasztó gazdálkodó nagyobb valószínűséggel számíthat a NAV ismételt ellenőrzésére."

(Borítókép: Nemzeti Adó- és Vámhivatal / Facebook)