Budapestet elég elmaradott nagyvárosnak minősítették

2019.10.03. 16:24

A kevésbé megtisztelő 83. helyet szerezte meg Budapest a svájci IMD Világversenyképességi Központja és a Szingapúri Műszaki és Tervezési Egyetem (SUTD) közös okosváros-felmérésén, vette észre a Napi.hu. Összesen 102 nagyvárost vizsgáltak, és bár Pozsonyt és Bukarestet épp, hogy megelőztük, Krakkó, Bécs vagy akár Ho Si Minh-város viszont már csúnyán előz minket.  

Az IMD Smart City Index 2019 módszertanát itt tudja letölteni, de nagy vonalakban azt mutatja meg kérdőíves felmérések és fejlettségi mutatók alapján, hogy a lakók szerint mennyire eredményesek a nagyvárosuk intelligenssé tételére irányuló erőfeszítések. A kérdőíves válaszoknál nem árt figyelembe venni, hogy az az ott élők szubjektív megítélését tükrözi, és a városonkénti minimum kérdőívezés véletlenszerűen választott 120 fő volt, ami nem számít soknak.  

Az indikátorok között szerepelnek a városok számára létfontosságú "okosító" technológiai beruházások éppúgy, mint a várostervezés, a fenntartható energia használata, a tömegközlekedés vagy épp a tehetség-vonzó képesség is.

Az élen sorrendben Szingapúr, Zürich és Oslo végzett, a környékünkről Bécs lett a 17., Prága a 19. Budapest a hasonló kategóriájú városokhoz képest különösen rosszul szerepelt abban, hogy a kisebbségeket nem látják itt szívesen, a városvezetők korrupcióját látjuk erősnek, bele se szólhatunk a város ügyeibe, illetve soknak érezték a dugókat is.

A Budapesthez nagyjából hasonlóan fejlett városokhoz képest gyászosnak lett minősítve az egészségügyi ellátás színvonala és például a budapesti zöldfelületek aránya, viszont a hasonló városok átlagánál kicsit könnyebb új munkahelyet találni. A három legsürgősebben megoldandó problémának a megfizethető lakhatást, a városi korrupciót és a dugókat jelölték meg a válaszadók.