16:00, December 03.
Hollandia 3
Egyesült Államok 1
Kalifa Nemzetközi Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 03.
Argentína 0
Ausztrália 0

A brit állami szektor forradalmi lépést tett a megújuló energia felé

GettyImages-490489588
2019.10.07. 10:52

Az Egyesült Királyság 20 vezető egyeteme 50 millió fontos szerződést kötött arra vonatkozóan, hogy a jövőben megújuló energiát vásárolnak egyenesen szélerőművektől – írja a Guardian. 

Ez a szerződés az első, amelyben brit állami energiafogyasztók közösen vállalják, hogy átállnak tiszta energia fogyasztására. Az energiabeszerző megegyezés a The Energy Consortium és a Squeaky Clean Energy brókerei közreműködésével jött létre, és a szélenergia díját a következő 10 évre, 2030-ig fixálja az egyetemek számára. Az energiát a norvég Statkraft Skóciában és Wales-ben található szélkerekei biztosítják majd.

Az egyik résztvevő egyetem vezetője azt nyilatkozta, azt szeretnék elérni, hogy 2025 után már kizárólag karbonsemleges forrásból vásároljanak energiát. 

Az utóbbi időben kezd divatba jönni, hogy különféle intézmények és cégek hasonló megállapodásokat kötnek energiaipari szereplőkkel. A múlt hónapban a Google jelentette be 2 milliárd dolláros, megújuló-energiás terveit, tavaly pedig vezető sörgyártó Ab InBev kötött megállapodást egy napenergiában utazó céggel 100MW fotovoltaikus kapaciás kiépítéséről.

(Borítókép: Szélerőművek a brit partoknál - fotó:  Ian Forsyth / Getty Images)

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.