Alfonz
5 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

Minden negyedik adóforint az áfából érkezik

2019.10.14. 09:38

Idén januártól augusztusig 2904 milliárd forint (pénzforgalmi) bevételre tett szert a költségvetés általános forgalmi adóból, az első nyolc hónapban a bruttó áfabevétel 12 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest, írja az Adó.hu.

Messze a legtöbb adóbevétel az áfából érkezik a magyar államkasszába, ami persze nem olyan meglepő, ha figyelembe vesszük, hogy nálunk a legnagyobb az áfakulcs az egész világon.

A  tavaly elfogadott költségvetésben 2019-re 4290 milliárd forint áfabevételt tervezett a kormány, amely az elmúlt évhez képest 362 milliárd forintos, azaz 9 százalékos növekedést jelent. Ha azzal számolunk, hogy megáll az eddig tapasztalt rendkívül dinamikus növekedés és mindössze a kormányzat által jósolt 9 százalékkal emelkedik az év utolsó négy hónapjában az áfabevétel, akkor is közel 250 milliárd forinttal több bevételhez jut a költségvetés, mint amennyi a tervekben szerepelt.

Az Adó.hu megjegyzi, hogy ez majdnem kétszerese, mint amennyit a teljes családvédelmi programra fordít idén a kormány, ideértve a babaváró hitelt, a falusi CSOK bevezetését, a harmadik gyermek születéséhez kötött jelzálog-hitel elengedését, illetve a nagycsaládosok autóvásárlási programját.