Elkezdődik az Alstom-ügy első pere

2019.10.15. 09:22

Előkészítő üléssel elkezdődik a Fővárosi Törvényszéken az Alstom-ügy tárgyalása – írja a Magyar Nemzet. A 2-es és 4-es metró kocsijainak szállítási szerződéseivel kapcsolatos korrupciós bűncselekmények miatt az ügyészség öt ember ellen emelt vádat, akik közül ketten a metrókocsikat szállító Altsom vezetői voltak, ketten pedig a több millió eurós kenőpénz közvetítői, amelyet azért adott a cég, hogy elnyerhesse a 2005-ben kiírt metrókocsi-beszerzési pályázatot. 

A jogtalan előny 2007-ben és 2009-ben történt kifizetéséhez – az Alstom pénzügyi forrásából – három fiktív tanácsadói szerződést kötöttek meg a vesztegetési pénz átadásában közvetítő szerepet játszó dán és osztrák gazdasági társaságokkal, így fizettek ki összesen 8 463 643 eurót (nagyjából 2,8 milliárd forintot).

A metrókocsik beszerzésével kapcsolatban az EU-s csalás elleni hivatal, az OLAF indított vizsgálatot, amelyet a magyar hatóságok nyomozása követett. Az ügyészség hat személyt hallgatott ki gyanúsítottként az ügyben, közülük áprilisban négy fő ellen emeltek vádat gazdálkodó szervezet önálló intézkedésre jogosult dolgozójának kötelessége megszegésére irányuló vesztegetés bűntette miatt, amit augusztusban egy újabb vádemelés követett. 

Az Alstom magyarországi és litvániai vesztegetési ügyeivel kapcsolatban a brit hatóság is folytatott eljárást, ennek eredményeként két Alstom-vezetőt letöltendő szabadságvesztésre ítéltek, a cég pedig 18 millió font büntetést kapott.