Emőd
19 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Nagy Márton: Öt-tíz évig alacsony kamatokra kell számítani

2019.10.16. 16:28

A következő öt-tíz évet a tartósan alacsony kamatok határozhatják meg, ez lesz az új norma - ezt mondta Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a Portfolio.hu által szervezett Budapest Economic Forumon. Nagy szerint globálisan megfigyelhető, hogy az infláció "lényegében eltűnt", és a következő öt évben sem lesz ebben változás, hiszen a pénz, az információ és az energia ára gyakorlatilag nulla lett. Éppen ezért nem érdemes várni a "normális" infláció visszatérését. 

A jegybank alelnöke szerint a negatív kamatok tartósan fenn fognak maradni, ma már a globális kötvénypiac 15 százaléka, 17 ezer milliárd dollár érintett ebben és már a régióban is megjelentek a negatív kamatozású államkötvények és vállalati kötvények. 

Nagy szerint az MNB-nek igaza volt abban, hogy ezeket a folyamatokat érzékelve nem kezdett kamatot emelni, majd újra lazítani, ahogy a nyugati jegybankok, hanem csak finomhangolásokat végzett a kamatpolitikán.

Az MNB-nek megérte óvatosnak maradni, nekünk lett igazunk, a fejlett piac pedig elszámította magát

- mondta az alelnök, aki szerint a világ jegybankjainak kétharmada ma sikertelen, nem tudja teljesíteni inflációs célját, az MNB viszont a sikeres egyharmadban van. 

Nagy úgy látja, "a magyar gazdaságot a következő négy-öt évben csak elrontani lehet, nagyon jó pályán vagyunk". Elrontani pedig  a beruházásalapú növekedés helyett fogyasztásalapú növekedéssel lehet. A gazdaság sikeréhez szerinte a következőkre van szükség:

  • legalább 2 százalékos növekedési többletet kell elérnie az eurózónához képest;
  • a beruházási rátának legalább 25 százaléknak kell lennie;
  • a hitelezésnek évente 10-15 százalékkal kell bővülnie a lakossági és a vállalati szegmensben is;
  • növelni kell a versenyképességet, további gazdaságvédelmi és családvédelmi akciótervek kellenek;
  • a fizetési mérlegben fenn kell tartani az egyensúlyt;
  • 10 százalékos lakossági megtakarítási ráta kell jellemzően lakossági állampapírokkal;
  • a nettó külső adósságunk nullára csökkenjen 2021-ig;
  • az államadósság a GDP 50 százaléka alá kell, hogy csökkenjen 2030-ig;
  • meg kell tartani a MÁP+-t, mint sikerterméket.
  • tudatos, hatékony, a bizalmat visszanyerő modern bankrendszer kell.

Ez utóbbival kapcsolatban Nagy azt mondta, "a magyar bankrendszerben teljes megújulás kell, ahogy halogatjuk, annál radikálisabb változásra van szükség".