Kőolajos szennyeződést találtak csecsemőknek készült tejporban több országban

2019.10.24. 18:46

Kőolaj eredetű szennyeződést mutattak ki csecsemőknek készített tejporokban egy nyugat-európai vizsgálatban – közölte csütörtökön az MTI a Foodwatch nemzetközi élelmiszeripari fogyasztóvédelmi szervezet alapján. 

A berlini központú civil szervezet közleménye szerint laboratóriumi vizsgálatok ásványolaj eredetű aromás szénhidrogének (MOAH) jelenlétét mutatták ki Németországban, Franciaországban és Hollandiában forgalmazott termékekben. 

A szennyezést a Nestlé, a Danone, a Novalac, a Neolac, a Hero Baby és a Nutrilon nevű cégek egyes csecsemőtejpor-termékeiben mutatták ki.

A Foodwatch felszólította a vállalatokat, hogy vonják ki a forgalomból a szennyezett termékeket és figyelmeztessék a vásárlókat. Mint írták, a vizsgálatokkal három tekintélyes élelmiszeripari laboratóriumot bíztak meg, amelyek egymástól függetlenül és más-más módszertannal dolgoztak. Az elemzett minták felében mutattak ki MOAH-szennyeződést. A Foodwatch kiemelte, hogy

ezek az anyagok rákkeltő és génkárosító hatásúak lehetnek,

még sincs jogszabályban rögzített egészségügyi határérték, amely gátat vetne élelmiszeripari használatuknak.  Kifejtették, hogy a kőolaj eredetű szennyezettségek valamennyi fajtájánál be kell vezetni határértékeket, és a különösen veszélyes MOAH-szennyezettség esetében a zéró tolerancia elvét kell érvényesíteni. Hozzátették, hogy a szennyeződés gyakran a csomagolási folyamat révén keletkezik, erre gyanakodnak a csecsemőtejporoknál is.

Közleményük szerint a vizsgálaton fennakadt termékben a MOAH-koncentráció kilogrammonként 0,3 milligramm és 3 milligramm között volt. Hangsúlyozták, hogy az ilyen anyagoknak nincs helyük az élelmiszerekben, különösen nem a csecsemőtápszerekben.