15 évet is kaphat Németországban az oroszoknak katonai technológiát áruló férfi

2019.11.01. 10:08

Pénteken áll bíróság elé Németországban az az orosz férfi, a 68 éves Vlagyimir D., akit azzal vádolnak, hogy az EU-s szankciókat megszegve az orosz hadsereggel kereskedett, írja a dw.com. A férfit 2018 decemberében vették őrizetbe a hatóságok, valamint átkutatták a lakását és az irodáit Baden-Württemberg szövetségi tartományban, Vlagyimir D. azóta őrizetben van. Amennyiben bűnösnek találják egy és tizenöt év közötti börtönbüntetésre számíthat. 

Kezdetben a férfit azzal vádolták, hogy 1,7 millió euró értékben adott el technikai eszközöket az orosz hadsereghez köthető személyeknek 2014 és 2018 között. A hatóságok szerint a kérdéses eszközök katonai célú rakétarendszerekben is felhasználhatóak. 

Az ipari felhasználású kerámiák előállításhoz szükséges izosztatikus sajtoláshoz szükséges felszerelés exportálása Oroszországba az EU-szankciók értelmében tilos, ha azt részben vagy egészében katonai célra szánják. Később arra is fény derült, hogy a férfi rakéta-üzemanyagok és robbanószerek előállításához szükséges vegyi anyagokat is eladott az oroszoknak majdnem kétmillió euró értékben, utóbbinál hamis formanyomtatványokkal vezette félre a hatóságokat, és a veszélyes anyagokat személyesen vagy postai csomag formájában juttatta ki Oroszországba.