Eufrozina, Kende
9 °C
25 °C

Az USA-ban tízszer többen dolgoznak a zöld gazdaságban, mint a fosszilis iparban

GettyImages-1134505238
2019.11.11. 14:56

Annyira bővül a zöld gazdaság az Egyesült Államokban, hogy egy kutatás szerint ma már tízszer többen dolgoznak benne, mint a fosszilis tüzelőanyag-iparban, írja a Newscientist.

Az amerikai kormány adatai szerint a fosszilis tüzelőanyagok ágazata, a szénbányáktól a gázerőművekig, körülbelül 900 000 embert foglalkoztatott az Egyesült Államokban a 2015-16-os időszakban. Ugyanakkor Lucien Georgeson és Mark Maslin - a londoni University College kutatói - úgy számoltak, hogy ugyanebben az időszakban közel 9,5 millióan dolgoztak  a zöld gazdaságban, ez egyébként a munkaképes korú népesség 4% -át jelentette. 

Elemzésük szerint a zöld gazdaság 1,3 trillió dollárt termelt, ez körülbelül az Egyesült Államok GDP-jének 7 százaléka.

Donald Trump elnökségének idejét nem vizsgálták. Ő egyébként megígérte, hogy megvédi a szénbányászat munkahelyeit, és kiaknázza az USA olaj- és gázkészleteket. Maslin szerint azonban az adatok azt mutatják, hogy Trump politikája gazdaságilag téves.

(Borítókép: Szélerőmű Kaliforniában. Fotó: Robert Alexander / Getty Images)

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.