Az EU bankja nem pénzeli tovább az olaj-, gáz- és szénipari beruházásokat

2019.11.15. 10:40

2021 végén, vagyis a korábban tervezettnél egy évvel később fejezi be az olaj-, gáz- és szénipari projektek finanszírozását az Európai Beruházási Bank, írja a BBC alapján a Portfolio.

A határidő egyébként az EU tagországok lobbizása miatt csúszik egy évet, az eredeti céldátum ugyanis 2020 vége volt. Az Európai Beruházási Bank 2013 óta összesen 13,4 milliárd eurónyi (csaknem 4000 milliárd forintnyi) fosszilis energiaprojektet finanszírozott.

A döntés értelmében ezután csak azok az energiaprojektek igényelhetnek majd finanszírozást az EIB-től, amelyek 1 kilowattórányi energiát kevesebb mint 250 grammnyi széndioxid kibocsátásával képesek megtermelni. 

Ez a lépés kizárja a hagyományos gáztüzelésű erőműveket is a finanszírozásból, a pályázóknak új technológiákra kell átállniuk.

Környezetvédelmi szervezetek üdvözölték az EIB döntését, azonban csalódottságukat fejezték ki az egyéves csúszás miatt.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.