2024. június 29. 18:00
Svájc
Olaszország
Olympiastadion Nyolcaddöntő
2024. június 29. 21:00
Németország
Dánia

Már több mint 200 ezret megrendeltek a Tesla új pickupszörnyéből

2019.11.24. 09:17 Módosítva: 2019.11.25. 18:59

200 ezer Tesla Cybertruckot rendeltek meg az emberek kevesebb mint 3 nap leforgása alatt – állította a cég vezére, Elon Musk egy vasárnapi Twitter-posztban. 

A gyártó új modellje egy futurisztikus kinézetű pickup, ami meglepően olcsó is ahhoz viszonyítva, hogy egy Tesláról van szó, és hogy miket tud: a legolcsóbb változat 40 ezer dollárért (kb. 12 millió forintért) már hazavihető. A bemutatón történt egy kisebb blamázs, amikor a Cybertruck törhetetlennek mondott üvege mégiscsak betört, ez mondjuk inkább annak volt köszönhető, hogy Muskék túlzásba vitték a tesztelést, és egy jókora acélgolyót vágtak az ablakba – a sima golyóállást (9 mm-es golyóval) ettől még stabilan tudja az üveg. Ettől függetlenül a kellemetlen pillanatoknak pénzben mérhető hozadéka is lett, több mint 6 százalékot estek a Tesla részvényei a bemutató után, így a Forbes becslése szerint maga Elon Musk is 768 millió dollárt bukott a pénteki tőzsdezárás időpontjára. 

A vásárlókat viszont a jelek szerint nem rendítette meg a baki, ha hihetünk Musk tweetjeinek, úgy szombat estig 146 ezer, vasárnap estig már 200 ezer megrendelés futott be a Cybertruckra. A CNBC beszámolója szerint a rendeléshez előrendelési díjat kellett fizetni. Ezt aránylag alacsony szintre, 100 dollárra lőtték be, szemben a korábbi modelleknél alkalmazott összegekkel (a Model 3-nál pl. 1000 dollárt kellett előre kicsengetni). A kiírás szerint a vevők 42 százaléka a dupla, 41 százaléka a tripla, és 17 százaléka az egymotoros változatot kéri. 

Mielőtt a Cybertruck debütált, az elemzők úgy vélekedtek, a legnépszerűbb platós kocsik (pl. a Ford F-sorozat, vagy a Chevrolet Silverado) versenytársává nőheti ki magát, de az extrém dizájn miatt sokan elbizonytalanodtak ezzel kapcsolatban. A rendelések száma mindenesetre azt mutatja, a célközönséget nem riasztja el az új Tesla különös formája.  

Musk nagy reményeket fűz a Cybertruck után forgalomba kerülő következő modelljükhöz, a Model Y-hoz is, ami egy SUV lesz. Az idén tavasszal bemutatott típus első példányainak leszállítása 2020 nyarán kezdődik, a cégvezető azt mondta, szerinte ebből többet fognak eladni, mint a Model S-ből, a Model X-ből és a Model 3-ból együttvéve. Azt ugyanakkor nem árulta el, mennyi előrendelés futott be eddig az Y-ra. Előrendelésekből idáig a Model 3 viszi a prímet, amiből már 2018 harmadik negyedévére 450 ezernél is többet foglaltak le, de a vállalat azt nem közölte, hogy a rendelések hány százaléka zárult tényleges értékesítéssel.