Három hónapnyi nemfizetés után csak akkor járna a tb-ellátás, ha kifizetjük

2019.11.27. 09:54 Módosítva: 2019.11.27. 11:09

A társadalombiztosítási ellátásokról szóló, Varga Mihály pénzügyminiszter által benyújtott törvénytervezet szerint három havi tartozás (ez jelenleg 22500 forint) után érvénytelenítenék az adós taj-számát – vette észre a Népszava. Ez a lap által megkérdezett szakértől szerint azt jelenti, hogy ha valaki ennyi pénzzel tartozik, azt csak úgy látják el, ha az adott ellátást kifizeti. 

Az indoklás szerint azért van szükség a változtatásra, mert sok a visszaélés. A módosítás mintegy 100 ezer embert érinthet, ennyien fizetnek egyéni szolgáltatási szerződés keretében havi 7500 forintos tb-járulékot. Köztük sok a fiatal, aki még nem talált bejelentett munkát az iskola befejezése óta, az olyan ember, aki épp két állás között van, illetve főállású feleségek, fizetés nélkül szabadságon lévők is beleesnek a kategóriába. Tb-szakértők szerint ha megszavazzák a módosítót, akkor a gyakorlatban a következőképpen változik a helyzet:

Akiknek tartozás miatt felfüggesztik a taj-számát, azok az egészségügyi jogviszony ellenőrzéskor az eddigi piros helyett barna lámpát kapnak. Míg a piros csak figyelmeztetés volt arra, hogy fizessük be az elmaradt járulékot, addig a barna azt jelenti, hogy „egyéb okból” érvénytelen a biztosítás, és csak készpénz-fizetés ellenében kaphatunk ellátást.

Az érintettek gyógyszert is támogatás nélkül, teljes áron válthatnak ki a patikában.

Egy másik ponton is szigorítana a tervezet, ezzel azok járhatnak rosszul, akik trükköznek azzal, hogy egyszerre több országban is van biztosításuk, tipikusan külföldön dolgozó magyarok. Az érvényes szabályok szerint egy embernek csak egy országban lehet biztosítása, ha ott szeretne biztosítva lenni, ahol lakik, itthon ki kell jelentkeznie. Ezt sokan nem teszik meg, inkább fizetik a havi 7500 forintot, és nem buknak le vele, illetve ha lebuknak sincs komoly következmény. Jövő júliustól azonban ha bebizonyosodik, hogy valaki így járt el, annak a Magyarországon igénybe vett orvosi ellátás költségeit utólag meg kell térítenie. Az E-Alap rendszeréből gyűjtik össze, hogy hol, mikor, milyen orvosi, vagy egészségügyi közszolgáltatást vett igénybe, és az adóhatóság adóként behajtja rajta.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek