A világ legrosszabbul teljesítő devizái közé került a forint

2019.11.28. 11:51 Módosítva: 2019.11.28. 12:28

Mind az euróval, mind a dollárral szemben a világ ötödik legrosszabbul teljesítő devizája jelenleg idén a forint – írja a Portfolio. A lap 29 népszerű devizát vizsgált meg, az eredmény alapján a török líra és a román lej van még a forint környékén. 

A magyar fizetőeszköz újra történelmi mélypontot ért el ezen a héten, amikor 337 forint fölé kúszott az euró jegyzése, ennek apropóján készített gyorsvizsgálatot a portál. Dél-Amerika idén a negatív rekorder: az argentin peso 59 százalékos dollárral szembeni hanyatlása nagyon kiugrik a mezőnyből, utána a chilei peso és a brazil reál következik.

A török líra és a forint csaknem fej-fej mellett rendre 9,3 százalékkal és 9,2 százalékkal esett eddig a dollárral szemben. Utánunk a svéd korona, majd a román lej követezik rendre 8,1 százalékos és 7,2 százalékos eséssel. A lengyel zloty 4,7 százalékos, a cseh korona pedig 3,4 százalékos eséssel megúszta idáig az évet.

Mivel az euró 4,2 százalékot esett eddig idén a dollárral szemben, így vele szemben a forint esése is kisebb: jelenleg 4,8 százalékos, de ez még így is az 5. legnagyobb esést jelenti. 

A forint egyébként csütörtök is bukdácsol, 336,3 forintba került egy euró reggel. Elemzők szerint hosszabb távon nem elképzelhetetlen, hogy 350 forint körüli szinten stabilizálódik az árfolyam. Az MNB azért nem tesz semmit ebben az ügyben, mert mint azt a jegybank minden ezzel kapcsolatos megnyilvánulásban leszögezi, nincs árfolyamcélja, csak inflációs célja van. A gyenge valutának a hagyományos elméletek szerint vannak pozitív gazdasági hatásai is (így pl. jó a külkereskedelmi versenyképességnek), ugyanakkor újabb kutatások szerint az árfolyamnak egyre kevesebb szerepe van az export növelésében.