Idősek a magyar cégvezetők

2019.12.06. 08:48

A belföldi cégeket az 1960 és 1979 között született nemzedék, az X generáció uralja, hivatkozik az MTI az Opten felmérésére. Azaz 40-59 éveseké a legnagyobb arány a cégjegyzésre jogosultak és a cégtulajdonosok között.

 A második legnépesebb csoport viszont nem az utánuk következő Y-generációé, mert az 1960 előtt született Baby Boom nemzedék még aktívan foglalkozik céges ügyekkel. Pertics Richárd az Optentől úgy látja, hogy a nyugdíjas vagy ahhoz közelítő generáció még nem tudja, vagy nem meri továbbadni a teendőket.

Az idősebbek szerepe főképp a nagyobb cégek irányításában jelentős, 100 millió forint árbevétel fölött még majdnem annyian vannak, mint az X-generáció tagjai. Az Opten azonban azt várja, hogy a fiatalabbak, azaz 1980 utániak azonban a cégjegyzésre jogosultak között nemsokára a második helyre kerülhetnek, és a cégtulajdonosok sorában is csak pár évet kell várni erre - írták. Mondjuk ez a várakozás idővel elkerülhetetlenül bekövetkezik majd. 

A cégalapítók életkori megoszlását tekintve az 1980 előtti és utáni nemzedék majdnem azonos arányban van jelen, és már megjelent az ezredforduló nemzedéke is. 60 éves kor fölött viszont már nem túl gyakori, hogy céget alapítanak a magyarok.

Az Opten az életkori összesítés jelentőségét a nemzedékek eltérő vezetői magatartásával magyarázza, ami vállalataik szervezeti kultúráját is meghatározza.