Igen veszélyesnek tűnnek most a karácsonyi izzók

2019.12.06. 09:38

Általában karácsony előtt jobban ránéz a fogyasztóvédelem a karácsonyi izzókra, most sem történt másképp. Pontosabban ezekben már sokszor nincs semmiféle izzó, ezért a "fényfüzérek" a hivatalos szakkifejezés rájuk. 

Az ITM alá tett állami fogyasztóvédelem november végéig

26 fajta fényfüzért vizsgált meg a laborjában, ebből 21 megbukott.

A NAV segítségével még 30  féle, vámkezelésre irányított hasonló terméket vizsgáltak meg, ezekből 28 nem felelt meg a biztonsági követelményeknek.  A veszélyes típusokat a leírás szerint leszedették az üzletek polcairól, vagy nem engedték be, így 150 ezer ilyesmi veszélyes terméket már nem vehetünk meg legálisan.

Azokat a veszélyes termékeket, amiket már eladtak, a kereskedő elvileg köteles a vásárlóktól is visszahívni. De azért ne vegyen rá mérget, hogy ez ennél a terméktípusnál mindig így fog történni. Különösen alkalmi árusok esetében életszerűtlen ez. Ezért ha karácsonyi díszvilágításra van szüksége, próbálja valami normális helyen megvenni, ahol szakszerű tájékoztatást tudnak adni a pontos használatáról is.  Emellett lehetőleg kerülje a jelölések nélküli, bizonytalan eredetű, rossz minőségűnek tűnő karácsonyi izzókat, mert nem olyan nehéz leégetni velük a lakást. 

A fogyasztóvédelem laborvizsgálatán a legjellemzőbb probléma a vezetékek cérnavékonysága, eleve gyatra szigetelése volt.Ezek mellé sokszor volt túl kicsi a csatlakozódugó is, ami szintén sokszor veszélyes lehet. A legtöbb esetben a vezetékeket nem tehermentesítették húzás és csavarás ellen, a hiányosságok miatt ezek a fényfüzérek könnyen

áramütést és égési sérüléseket is okozhatnak.

Visszatérő hibaként jelentkezett még, hogy a hálózati vezeték hossza nem érte el az előírt másfél métert. Volt, hogy a termékek vezérlő dobozainak széle éles volt, de az is előfordult, hogy a beltéri, víz ellen nem védett karácsonyi izzókat kültérre ajánlották. De az is előfordult, hogy ugyanazon márka egyik terméke  nagy kockázattal okozott égési sérüléseket, a ránézésre elég hasonló csomagolású másik fényfüzérükkel pedig semmi gond nem volt. 

Itt megnézheti a laborvizsgálatok eredményeit termékenként, képet is mellékeltek a csomagolásokról.