Elnőiesedett a közmunka, és egyre idősebbek a közfoglalkoztatottak

2019.12.09. 10:31

Budapesten és vidéken is egy gyakoribb látvány, hogy láthatósági mellényt viselő idős asszonyok takarítják az utcákat, vágják a közterületeken a bokrokat, szedik a szemetet, írja a Népszava. A lap utánajárt annak, hogy hányan dolgoznak közfoglalkoztatottként az 50 év felettiek köztül.

A Belügyminisztérium közfoglalkoztatási portáljának augusztusról szóló jelentéséből az derült ki, hogy egyre emelkedik a közmunkások átlagéletkora és mind nagyobb köztük a nők aránya. Míg 2016-ban csak 29 százalékuk volt 50 év feletti, addig idén nyáron már 37 és fél százalékuk, és míg három éve az így foglalkoztatottak kevesebb, mint fele volt nő, addig mára ez az arány megközelíti az 59 százalékot.

A közmunka elnőiesedésének oka, hogy az építőipar kiszívja a közmunkások közül a férfiakat.

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke, Schmidt Jenő azt tapasztalja, hogy a nyugdíjhoz közeledő asszonyok mindent elvállalnak, hogy bevételhez jussanak, házakhoz járnak takarítani, vendéglátóhelyeken mosogatnak, de ahol még erre sincs lehetőség, ott marad a közmunka az év egy részében. Akik már átlépték a nyugdíjkorhatárt, többnyire inkább a jobban fizető 2-3 hónapos idénymunkákra jelentkeznek.

A Népszava talált 65. évét betöltött közmunkást is. Nagyvisnyón a tíz közmunkás közt van egy 67 éves asszony. A lapnak Csőgér Bálint, a Heves megyei település polgármestere elmondta, hogy a közmunkás asszony elvileg már elérte a nyugdíjkorhatárt, de mivel az elmúlt évtizedekben nem dolgozott folyamatosan, így nincs meg a kellő biztosítási ideje. "Neki épp a közmunka jelentette azt a kapaszkodót, amivel megszerezhette a jogosultságot, és februárban valóban nyugdíjba is mehet" – mondta.