Bankjegyellenőrző applikációt dobott piacra a Magyar Nemzeti Bank

2019.12.14. 12:04

Ingyenesen letölthető az az új applikáció, amely segítségével bárki megállapíthatja, hogy valódi-e a nála lévő bankjegy - írja az MTI. Majdnem 500 millió bankjegy van forgalomban Magyarországon, ebből pedig kevesebb mint ezer lehet a hamis, vagyis igen kicsi az esélye annak, hogy az applikációval hamis pénzre bukkanhatunk.

A ForintApp nevű alkalmazás két funkcióval rendelkezik: egyrészt a forint bankjegyek előoldaláról készített fénykép segítségével lehetőséget biztosít azok valódiságának vizsgálatára, másrészt az egyes forint bankjegy címletek hátoldali képéhez kapcsolódó kiterjesztett valóság élményt nyújt.

Az applikáció a bankjegy eredetiségét úgy vizsgálja, hogy megnézi, hogy a bankjegy előoldalára betűvel kiírt címlet, az alatta lévő címer és az attól jobbra található egyedi motívum megfelő távolságban vannak-e egymástól. A professzionális bevizsgálást tehát nem helyettesíti, csupán a silány hamisítványokat lehet kiszűrni ezzel a módszerrel.

Az alkalmazás másik funkciója érdekességeket árul el az adott bankjegyről azáltal, hogy kiterjesztett valóságban mutat be információkat az adott bankjegyhez kapcsolódóan.

Fájó hiányosságnak tűnik viszont, hogy az alkalmazás nem tud magyarul, legalábbis egy gyors próba után az iPhone-os verzióban nem találtunk olyan beállítási lehetőséget, ahol nyelvet lehet választani. A másik probléma, hogy csak a gondosan előkészített, vagyis teljesen kilapított bankjegyeket lehet vele érdemben vizsgálni, ha kicsit gyűrött, félbehajló bankjegyet akarunk bemérni, az nem fog menni.