Kígyók és leguánok között csaptak le a milliárdos adócsalás gyanúsítottjaira Pest megyében

2019.12.17. 08:54

Cukorral és étolajjal kereskedett az a Pest megyében működő bűnszervezet, amit a napokban az EUROPOL, az EUROJUST, valamint a szlovák és cseh hatóságok támogatásával számolt fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, derül ki az adóhatóság közleményéből. 

A négy nő által szervezett és irányított cégháló a közösségi áfaszabályok kijátszásával csaknem egymilliárd forint adót csalt el.

A bűnszervezet cégei különböző élelmiszeripari termékeket, jellemzően cukrot és étolajat szereztek be az Európai Unióból, a továbbértékesítéskor felmerülő áfát azonban nem fizették meg. Az importárut így jóval olcsóbban, a piaci ár alatt adták tovább, komoly hátrányba hozva ezzel tisztességes versenytársaikat. A közösségi beszerzés utáni áfafizetés kikerülésével a gyanú szerint majdnem egymilliárd forint kárt okoztak a költségvetésnek, olvasható a közleményben. 

A nagyszabású nemzetközi akcióban a pénzügyi nyomozók itthon húsz helyszínen tartottak kutatásokat. A hálózat felszámolásában további hét külföldi helyszínen az EUROPOL és az EUROJUST támogatásával a szlovák Rendőrség és a cseh Szervezett Bűnözés Elleni Nemzeti Ügynökség is részt vett. 

Az egymilliárdos csalás megtérítésére nagy értékű autókat és több millió forint készpénzt foglalt, továbbá hat bankszámlát zárolt a NAV.

 A pénzügyi nyomozók összesen hat személyt állítottak elő és hallgattak ki gyanúsítottként. Egyikük otthonában a lefoglalt bizonyítékok mellett kész állatkert fogadta a NAV munkatársait. 

Több mint negyven kígyó, leguánok, gekkók, teknősök, madárpókok és tengerimalacok nehezítették a kutatást.

A NAV különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben és üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás miatt nyomoz, a Pécsi Járásbíróság egy gyanúsított letartóztatását rendelte el. A szervezet irányítói akár húsz évet is kaphatnak.