A Mátrai Erőmű biztosan marad, a külföldi szemétnek viszont gátat szabna a kormány

2019.12.20. 08:59 Módosítva: 2019.12.20. 09:00

A kormány megállítja a szennyvíziszap Magyarországra áramlását, mondta el a Magyar Nemzetnek Palkovics László, az innovációs tárca vezetője. Palkovics emellett arról is beszélt, hogy nőhet az erőművekben felhasználható háztartási hulladék jelentősége hazánkban, például a Mátrai Erőműbe is több juthat az alapanyagból, az innovációs és technológiai miniszter szerint azonban az erőmű bezárása nem realitás. 

Szeretném leszögezni, hogy semmi nem indokolja a létesítmény bezárását, ez egyáltalán nem reális opció 

– mondta Palkovics a Mátrai Erőműről. A miniszter arról is beszélt, hogy az erőmű jelenleg lignitet tüzel, amely nem felhasználható környezetbarát módon, szerinte azonban nem volna érdemes lemondani a lignitről, ugyanis az Magyarország egyetlen könnyen kitermelhető, nagy mennyiségben rendelkezésre álló energiahordozója. A miniszter azt elképzelhetőnek tartja, hogy egészen addig felfüggesztik a lignittüzelést, amíg nem lesz megoldott a keletkező szén-dioxid környezetbarát begyűjtése. 

Palkovics beszélt még arról is, hogy megfontolandó egy új, gázüzemű blokk építése a Mátrai Erőműben, valamint arra is kitért, hogy nem terveznek új, a rákospalotaihoz hasonló hulladékégetőt építeni, ugyanis az országos égetőkapacitás és a hulladék várható mennyisége nagyjából megegyezik jelenleg. Palkovics szerint az illegális hulladéklerakás elleni harcban érdemes lenne megfontolni a betétdíj bevezetését minden csomagolóanyag esetén. 

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.