Egy bírósági döntés Németországban is kinyírhatja az Ubert

2019.12.20. 11:25

Tovább nehezedik az Uber élete Németországban, miután egy német bíróság úgy határozott, a cégnek nincsenek meg a szükséges engedélyei hozzá, hogy bérelt autókkal utakat szervezzen a felhasználói számára, írja a Reuters. 

A cégnek nincs könnyű dolga mostanában, sorra elképesztően veszteséges negyedéveket produkál, valamint múlt hónapban Londonban is gátat vetettek a cég személyszállítási szolgáltatásának, ugyanis a városvezetés szerint az Uber veszélyt jelent az utasokra. Magyarországról, mint ismeretes, már korábban sikerült teljesen  kiszorítani a céget, de például Koppenhágában is ellehetetlenültek. 

Németország hét nagyvárosában, köztük Frankfurtban, Berlinben és Münchenben az Uber már így is szigorított körülmények között tud üzemelni, ugyanis a szabályok szerint csak autókölcsönzőkkel és a kölcsönzők hivatásos sofőréivel végezhettek személyszállítást. 

Az új bíróság döntés, amely ettől az utolsó kiskaputól is megfosztja a vállalatot, azonnali hatállyal lép érvénybe, igaz az Ubernek van lehetősége fellebbezni. A cég szóvivője elmondta, hogy átgondolják a bíróság döntését, és terveznek élni a fellebbezés jogával. 

A felperes, a Taxi Deutschland, szeretné ha azonnali hatállyal gondoskodnának róla a hatóságok, hogy az új szabályt érvénybe lépjen és ellenőrizve legyen. Az Uber 2015 óta már csak bérelt autókkal nyújthat szolgáltatást, azonban azóta is szolgáltatóként reklámozza magát.

A hatóság szerint az eddigi szabályozás kereteit is rendre megszegte a cég, hivatalosan ugyanis minden nap vissza kellett volna vinni a bérelt autókat a sofőröknek a telephelyre, azonban ezt rendre nem tették meg, így valójában csak papíron tartották be a szabályokat.