Raboknak szervezte ki a kampánymunkát az egyik amerikai elnökjelölt

2019.12.25. 10:59

Bár bevett módszer, hogy egy választásra készülve a jelöltek kampánystábja telefonon keresi fel a potenciális választókat, az amerikai elnökválasztás utolsó pillanatban beugró demokrata jelöltjének, a milliárdos laptulajdonos Michael Bloombergnek balul sült el a dolog. Kiderült ugyanis, hogy a hívások lebonyolításával megbízott külsős cég börtönökben is fenntart call centereket, ahol elítélteket alkalmaznak, írja a Business Insider. 

Az eset két dolog miatt is kínossá vált Bloombergnek. Egyfelől az amerikai börtönökben végzett munka körülményeit sok civilszervezet kritizálja, ugyanis szerintük az elítéltek nem kapnak fair bért, így lényegében rabszolgamunkáról van szó. Másfelől Bloomberg az 54 milliárd dolláros vagyonával a leggazdagabb az amerikai elnökjelöltek között. 

A hívásokat a Oklahomai Dr. Eddie Warrior Correctional Center rabja végezték, az Eddie Warrior egy minimálisan őrzött büntetés-végrehajtási intézet nőknek, tehát nem rablógyilkosokról volt szó. Bloomberg kampánystábja elismerte a dolgot, de azt mondták, hogy nem volt tudomásuk róla, hogy raboknak is kiszervez munkát a megbízott partnercégük, és megígérték, hogy azonnali hatállyal felbontják a szerződést a céggel. 

Bár a megbízott cég azt állítja, hogy az elítéltek az Oklahoma államban előírt 7,25 dolláros minimálbért kapták, a börtön honlapja szerint a munkára kirendelt elítéltek havi bére maximum 20 dollár lehet. David Fathi, az ACLU amerikai szabadságjogi szervezet elnöke elmondta, hogy a rabok többsége szívesen dolgozna, és ha van lehetőségük a munkára, az az integrációjukat is segíti, de elfogadhatatlannak tartja, hogy a cégek kihasználják az elítéltek kiszolgáltatott helyzetét.