Botond, Mózes
10 °C
20 °C

Nem hagyhatja el Libanont a szökött Nissan-vezér

2020.01.09. 12:44

Nem hagyhatja el Libanont a Japánból szökött Carlos Ghosn, a Nissan autóipari konszern sikkasztással vádolt korábbi vezetője – írja az MTI. Ghosnt csütörtökön hallgatta ki a bejrúti főügyészség, nem sokkal az után, hogy az Interpol nemzetközi rendőri szervezet Tokió kérésére elfogatóparancsot adott ki ellene.

Ghosn ügyvédje nem sokkal később azt tudatta, hogy ügyfele elégedett azzal, ahogyan ügyét a libanoni hatóságok kezelik. A Japánban pénzügyi visszaélésekkel vádolt és házi őrizetbe helyezett autómágnás december végén szökött meg az ázsiai országból. Menekülését a japán igazságszolgáltatás elfogultságával indokolta, Bejrútban tartott szerdai sajtótájékoztatóján pedig azt mondta, fogva tartásának körülményei az emberi jogok "megcsúfolásával" értek fel. Azt is mondta, az egész ügy valójában arról szól, hogy a japán Nissan meg akart szabadulni az iparági szövetséges és a részvényeinek 43 százalékát birtokló Renault-tól, és ehhez ő jó bűnbaknak tűnt.

Csütörtökön Mori Maszako japán igazságügyi miniszter újságírók előtt megismételte: elfogadhatatlannak találja Ghosn vádjait. "Ha a vádlottnak mondanivalója van az ügyével kapcsolatban, adja elő az indoklását nyíltan, japán bíróság előtt, és hozzon rá bizonyítékokat!" - tette hozzá Mori, aki a nap folyamán már két sajtótájékoztatót is tartott Ghosn ügyében. A sajtó azonnali összehívását a politikus azzal indokolta, hogy valóságos képet akar adni a világnak az ügyről.

Áprilisban Japán ad otthont az ENSZ öt évenként megrendezett bűnmegelőzési és bűnügyi igazságszolgáltatási konferenciájának, ezért elemzők szerint Tokió kiemelten fontos ügyként kezeli Ghosn ügyét, és mindent megtesz annak érdekében, hogy az üzletembernek a japán igazságszolgáltatás elleni vádjait megcáfolja.

Libanon és Japán közt nincs kiadatási egyezmény, Bejrútot pedig az Interpol sem kötelezheti Ghosn őrizetbe vételére.

Míg elemzők nem látnak esélyt Ghosn kiadatására, az üzletembert hamarosan be fogják idézni egy másik ügyben, egy 2008-as izraeli útjával kapcsolatban, miután feljelentés érkezett ellene. A libanoni törvények tiltják a belépést a szomszédos Izraelbe.