Ellentmondásba keveredett Orbán Viktor és az Opus Global a Mátrai Erőművel kapcsolatban

2020.01.11. 12:26 Módosítva: 2020.01.11. 14:15

Nemrég mi is megírtuk, hogy az MVM veszi meg a Mészáros Lőrinc-féle Opus Globáltól a Mátrai Erőművet. Az Opus egy közleményt is kiadott, amelyben azt írták, hogy "Adásvételi megállapodást írt alá az Opus Global Nyrt. és a STATUS Energy Magántőkealap kezelője az OPUS GLOBAL Befektetési Alapkezelő Zrt. a Mátrai Erőmű Zrt. 72,66%-os tulajdonrésze eladásáról az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-vel (MVM)." Tehát úgy tűnt, hogy minden le van már zsírozva az erőmű eladása kapcsán.

Azonban érdekes ellentmondást vett észre Tóth Bertalan, az MSZP elnöke az üzlettel kapcsolatban, számolt be a 444. Tóth az idei első kormányinfón Orbán Viktor az erőművel kapcsolatos szavaira lett figyelmes, amelyek ellentmondanak az Opus tavalyi nyilatkozatával, miszerint adásvételi megállapodást írtak alá. 

A miniszterelnök azt mondta, nemzetközi vagyonbecslő céget kértek fel az ügylet felmérésére, és ha lezárult, akkor ennek eredményét nyilvánosságra is hozzák. A miniszterelnök tájékoztatója alapján tehát egy nemzetközi társaság ma is vizsgálja a pontos forgalmi értéket, így annak megállapítása csak a jövőben fog lezáródni.

– írja Tóth.

Viszont ha a vételár még nem tiszta, akkor elméletileg nem is egyezhettek meg az erőmű eladásáról hivatalosan.

Figyelemmel arra, hogy a polgári jog értelmében a felek megnevezése, a tárgy, és az ellenszolgáltatás megjelölése hiányában nem tud érvényes szerződés létrejönni, ezért az OPUS tőzsdei nyilatkozata arra utal, hogy a felek a vételárban már megegyeztek. A kormányfői nyilatkozat viszont ennek szöges ellentétére utal.

– olvasható Tóth Facebook-bejegyzésében.

A szerződéssel kapcsolatban tavaly decemberben a 444 közérdekű adatigényléssel fordult az MVM-hez a vételi szerződés tárgyában. Kérdésükre január 10-én érkezett válasz, amelyben azzal magyarázták a korábban kiadott nyilatkozat és a miniszterelnök január 9-i szavai között az ellentmondást, hogy csak arról állapodtak meg, hogy "független, nemzetközileg elismert cégértékelő szakértő által megállapított értéken" fogják megvenni az erőművet. Végül az Opus is módosította az erőmű eladását bejelentő nyilatkozatát, és kihúzták belőle azt a részt, miszerint "kölcsönösen előnyös és racionális üzleti feltételek mellett" történt a megállapodás.

Az ügylettel kapcsolatban Szél Bernadett országgyűlési képviselő is beadott még tavaly egy közérdekű adatigénylést az MVM-nek a vételárról, azonban neki is azt válaszolták, hogy nem mondhatnak semmit, ugyanis az ügyleti folyamat tehát még nem zárult le:


Az ügylet zárása a szerződéses és jogszabályon alapuló zárási feltételek teljesülését követően valósulhat meg. Tekintettel erre, a tranzakciós szerződés zárásáig az eladó fél és az MVM Zrt. közötti szerződéses jogviszonyból származó kötelezettségek figyelembevételével nem áll módunkban információt közölni a szerződés tartalmát és annak részleteit illetően, mivel ezáltal szerződésszegő magatartást valósítanánk meg. Az ügyleti folyamat tehát még nem zárult le, annak minden olyan részlete, amely a vonatkozó jogszabályok alapján kiadható a tranzakció teljes lezárását követően válhat nyilvánossá.