Géza
1 °C
16 °C

Lassított az építőipar novemberben

2020.01.15. 09:54

Tavaly novemberben az építőipari termelés 6,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, lassulva az októberi 20,5 százalékos éves növekedéshez képest - ez látszik a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán megjelent adataiból. Havi alapon is befékezett az építőipar szezonálisan és munkanaphatással kiigazított termelése,  4,5 százalékkal csökkent októberről novemberre. 

Tavaly az év első 11 hónapjában az építőipari termelés 24,4 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest.

Novemberben mindkét építményfőcsoport termelése emelkedett éves összevetésben: az épületeké 8, az egyéb építményeké 5,7 százalékkal. Az épületeknél továbbra is a lakó-, kulturális és ipari épületek építése, az egyéb építményeknél pedig az út- és vasútfejlesztési munkák voltak jelentősek.

Az építőipari vállalkozások november végi szerződésállománya 8,3 százalékkal elmaradt a 2018 november végén mért adattól. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 46,4 százalékkal nőtt, az egyéb építményeké 20,1 százalékkal csökkent.