Lebukott az önkormányzat a megbízásokkal, de alig kapott érte büntetést

2020.01.16. 09:00

Igazán megengedő volt a Közbeszerzési Döntőbizottság a XXII. kerület önkormányzatával. Egy elég nyilvánvaló korrupciós ügy miatt ugyanis bár megállapította a súlyos jogsértést, csupán minimális büntetéssel sújtotta a kerületet. 

A 24.hu cikke szerint az történt, hogy Budafok-Tétény vezetése egy olyan céget bízott meg földutak leburkolásával, amelynek tulajdonosa, Novák Zoltán Roland régi ismerőse a kerület városfejlesztési és üzemeltetési irodáját vezető Wohner Zsoltnak. És hogy ne kelljen a közbeszerzésekkel vacakolni, no meg hogy tuti Novák cége kapja a munkát, a megbízás idején 1,2 milliárd forintos, végül azonban 1,7 milliárd forintba kerülő útépítési projektet öt kis részre bontották, így egy-egy projekt még az alatt az értékhatár alatt volt, hogy nem kellett nyílt közbeszerzést kiírni. 

A 24.hu még az önkormányzati választások előtt írt az esetről, a Transparency International pedig ez alapján a közbeszerzési hatóság elnökéhez fordult. A hatóság vizsgálatot is indított, amely meg is állapította, hogy bizony amit az önkormányzat csinált, az „súlyos jogsértésnek” minősül. A Közbeszerzési Döntőbizottság az öt részre bontott projekt két részénél állapította meg, hogy nem lett volna szabad szétbontani, ez a két rész pedig összesen 232 millió forintba került. A maximálisan kiszabható büntetés ennek 10 százaléka, vagyis 23 millió forint lett volna,

az önkormányzat viszont 3 millió forinttal megúszta a dolgot.

Ez a szabálytalannak ítélt építési munkák árának mindössze 1,3 százaléka, az egész 1,7 milliárdnak pedig csak 0,17 százaléka. 

Frissítés: cikkünk megjelenése után reagált a Költségvetési Hatóság, Mint írják

"A Transparency International Magyarország közérdekű bejelentését a Közbeszerzési Hatóság részletesen kivizsgálta. A vizsgálat eredményeként a Hatóság megállapította, hogy a közérdekű bejelentésben szereplő tételek pusztán egynegyede lehetett jogsértéssel érintett, amelyek esetében a Hatóság jogorvoslati eljárást indított a Közbeszerzési Döntőbizottság előtt. A jogorvoslati eljárás során megállapításra került, hogy a teljes – 1,7 milliárdos – projekt mindössze töredékében – 232 millió forintos értékben - volt tetten érhető jogsértés, ezért a Döntőbizottság által kiszabott bírság kiszámításának alapját nem képezhette a teljes összeg.

A Döntőbizottság minden esetben mérlegeli, milyen mértékű az adott jogsértés, és az is szempont a bírság kiszabása során, hogy az ajánlattevő az elmúlt években követett-e el jogsértést. Mivel korábbi jogsértés nem állt fent, mindez jelentős bírságcsökkentő tényező volt jelen esetben.

A Közbeszerzési Döntőbizottság nem vizsgálta az összeférhetetlenség kérdését, a jelen ügyben ugyanis a közbeszerzési törvénybe ütköző összeférhetetlenségi eset a Közbeszerzési Hatóság rendelkezésére bocsátott dokumentumok alapján nem volt feltárható. A közérdekű bejelentésben említett ismeretség önmagában nem alapoz meg a közbeszerzési törvénybe ütköző összeférhetetlenséget, annak további feltételei vannak (közbeszerzési eljárás előkészítésébe, lefolytatásába történő bevonás, mely sértheti a verseny tisztaságát), amely feltételeket – az európai uniós bírósági joggyakorlatnak is megfelelően – objektíve igazolni kell."