Amszterdam átvállalja a fiatal felnőttek adósságait

2020.01.18. 08:32

Amszterdam átvállalja a fiatal felnőttek tartozásait, hogy így vegyék le a terhet azokról, akik munkába állnának vagy a tanulmányaikat kezdik meg.

A Guardian cikke szerint a holland fiatal felnőttek közül egyre többen vesznek fel hitelt – hasonlóan egyébként más európai országokhoz és az Egyesült Királysághoz –, ez viszont komolyan hátráltatja őket a munkerőpiacra való belépésben illetve felsőoktatási tanulmányaik befejezésében. 

A városi próbaprojektben egy önkormányzati hitelbank tárgyal a hitelezőkkel az adósságok felvásárlásáról. A résztvevők kölcsönt kapnak, hogy visszafizethessék az adósságaikat a saját lehetőségeikhez mérten.

Az adósságok sok stresszt okoznak és a fiatalok esetében az adósságok gyakran meghatározzák jövőjüket

– mondta Marjolein Moorman, Amszterdam alpolgármester-helyettese.

Hozzátette, hogy ezeknek a fiataloknak a többsége hátrányból indult, és szerencsétlenség vagy tudatlanság miatt olyan helyzetbe kerültek, amiből segítség nélkül nem tudtak kijutni. Az újrakezdésben segít nekik a város.

A projekt februrában kezdődik, és a résztvevők coachok segítségével készítik el a tervet. A város szerint ugyanis a bizonytalan jövedelemmel rendelkező fiatalok számára szinte lehetetlennek tűnik átszerevezni pénzügyeiket. 

A hivatalos adatok szerint a 18 és 34 év közötti amszterdami emberek több mint egyharmadának, 34 százalékának van valamilyen tartozása. A hallgatók átlagos adóssága a 2015-ös 12 400 euróról 2019-re 13 700 euróra nőtt. Az adóssággal rendelkező tanulók száma pedig 388 ezerről 1,4 millióra emelkedett.   • Hírek
  • Csok