Kornélia
1 °C
14 °C

Mészáros Lőrinc osztott, szorzott, és csak 1,5 milliárddal drágábban tud vasutat építeni

2020.01.23. 08:49

Másfél milliárd forintért két Mészáros Lőrinc érdekeltségű cég építheti ki a debreceni BMW-gyárhoz a vasutat. A munka egy korábban elnyert közbeszerzés módosítása, a drágulást elfogadta a  NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt., az erről szóló döntés már megjelent az uniós közbeszerzési közlönyben is – írja a Napi.hu.

Az Ebes és Debrecen közötti vasút felújítását még 2017 decemberében nyerte meg a Mészáros Lőrinc tulajdonában V-Híd Építő Zrt., együtt a szintén Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő R-Kord Építőipari Kft.-vel, nettó 13 milliárd 778 millió forint értékben. Ez az összeg módosult 15 milliárd 283 millió forintra. A munkát az uniós Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program (IKOP) finanszírozza. 

A közlemény a módosítást azzal indokolja, hogy az Innováció és Technológiai Minisztérium (ITM) levelével elrendelte a NIF részére, a Debreceni Észak-Nyugati Gazdasági Övezet (ez a majdani BMW-gyár területe) kialakításával összefüggő közúti és vasúti infrastruktúra fejlesztési feladatok megvalósítását. A feladatok részeként átépítésre kerül a 108-as.számú vasútvonal bekötése Debrecen állomásba, illetve új vágánykapcsolat kerül kialakításra a 100-as számú vasútvonalon Debrecen állomás előtt.