Ákos, Bátor
4 °C
11 °C

15 milliárdos hitelből vehetünk buszokat

2020.01.24. 14:15

Az Európai Beruházási Bank 47 millió euró összegű (mintegy 15,5 milliárd forint értékű) hitelmegállapodást írt alá a Volán Buszpark Kft.-vel a regionális és városi járatokhoz szükséges biztonságosabb, kényelmesebb és kevésbé környezetszennyező buszok beszerzésére - közölte az Európai Bizottság.

Az MTI szemléje szerint a 47 millió euró az első részlete annak a 140 millió eurós hitelnek, amely lehetővé teszi, hogy a Volán - kereskedelmi bankoktól származó finanszírozást is igénybe véve - a buszflottája közel felét modernizálhassa.

A hitel ezáltal hozzájárul Magyarország átállásához az energiahatékonyabb és alacsonyabb kibocsátású tömegközlekedésre, ugyanis a magyar vállalat buszflottájának korszerűsítésével 38 százalékkal csökkentheti szén-dioxid-kibocsátását.

Azt közölték, hogy a Volán az elkövetkező négy évben 3200 új busszal bővítheti járműparkját,

javítva ezzel a tömegközlekedés energiahatékonyságát, biztonságát és minőségét. A hitel révén

450 olyan autóbusz állhat majd forgalomba a belvárosi útvonalakon, amelyek alternatív üzemanyaggal működnek, ezáltal csökkentik a magyar városok légszennyezettségét.

A flotta többi busza pedig a legújabb, EURO VI szabványnak megfelelő motorral lesz felszerelve.

Magyarországon a települések kétharmadára a tömegközlekedési eszközök közül csak busszal lehet eljutni. 2018-ban a Volán 700 millió utast szállított az országban.