Elemér
-1 °C
10 °C

Felfüggeszthették az adókártyák gyártását

2020.01.29. 16:34

December közepe óta nem készülnek adókártyák, mert a nyomda "bizonytalan ideig felfüggesztette az adóigazolványok gyártását", tudtuk meg egy olvasónktól, akit a NAV levélben tájékoztatott erről. Megkerestük az adóigazolványok és más hivatalos dokumentumok gyártását végző Pénzjegynyomda Zrt-t, akik a NAV-hoz irányítottak minket. Tőlük azt a választ kaptuk, hogy 

Az adóigazolványok gyártását biztosító szerződések előkészítése és a szükséges engedélyezési eljárás időtartama esetenként elhúzódhat, mely eredményezheti a kártyák előállításának átmeneti késedelmét.

Megkérdeztük azt is, hogy mióta szünetel az igazolványok kiállítása, valamint, hogy más igazolványok gyártását is felfüggesztették-e, de ezekre nem érkezett egyértelmű válasz. A NAV ugyanakkor jelezte, hogy ilyen esetekben az adóigazolványt helyettesítő, szárazbélyegzővel hitelesített igazolást állít ki. Ezek az igazolások közokiratok, melyek az egyes eljárásokban (például hitelfelvételnél) mindaddig hatósági bizonyítványként, illetve hatósági igazolványként helyettesítik az új adókártyát, amíg az meg nem érkezik a kérelmező részére.

A 24,hu tavaly júliusban arról írt, hogy már fél éve nem készülnek ilyen okmányok. A lap akkor megkereste a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt, akiktől azt a választ kapták, hogy az adóigazolványok gyártása folyamatos, nincs fennakadás.