Európától is segítséget kér Kína

2020.02.01. 17:50

Egészségügyi eszközök beszerzésében kért segítséget Kína az EU-tól, írja a Reuters a kínai kormányra hivatkozva. Egészen pontosan a tagországoktól szeretnének sürgősen egészségügyi eszközökhöz jutni.

Eközben a CNBC szintén a kínai vezetésre hivatkozva írja, hogy egyes vámokat is felfüggeszt az ország a járvány miatt. Az nem egyértelmű még, hogy mely termékekre gondoltak, de a vírus terjedésének megelőzéséhez kapcsolódó holmikról lesz szó.

Csehország máris jelezte: Nem

Csehország nem tud eleget tenni annak a kínai kérésnek, hogy nyújtson humanitárius segítséget Kínának a koronavírus-járvány miatt – közölte szombaton újságírókkal Prágában Andrej Babis cseh miniszterelnök.

Az MTI beszámolója szerint Babis ezt azzal indokolta, hogy a cseh tartalékokat a csehek számára tartják fenn. Csang Csien-min prágai kínai nagykövet pénteken fordult Eva Gottvaldova cseh tiszti főorvoshoz azzal a kéréssel, hogy Csehország fontolja meg, hogy tud-e segítséget nyújtani Kínának. Babis közölte, hogy a cseh hatóságok ellenőrizék a készleteket, hogy Kínának mire lehet szüksége, és arra jutottak, hogy nem tudnak segíteni.